Astronomii susţin că planeta nr. 9 este de mărimea lui Neptun şi are 20 de sateliţi naturali

Deşi s-a teoretizat că ar putea să fie o gaură neagră sau un corp compus în întregime din materie întunecată, obiectul masiv ce orbitează Soarele la o distanţă maximă de 135 miliarde de km este mai degrabă o planetă gigantică gazoasă îngheţată, sugerează astronomii.

7873 afișări
Imaginea articolului Astronomii susţin că planeta nr. 9 este de mărimea lui Neptun şi are 20 de sateliţi naturali

Planeta nr. 9 a fost identificată şi este înconjurată de 20 luni fierbinţi

Planeta nr. 9 ar fi de mărimea lui Neptun şi ar fi înconjurată de  20 de sateliţi naturali, susţine un studiu publicat de DailyMail.

Au trecut şase ani de când astronomii au găsit dovezi că ar putea exista o a noua planetă sau un obiect misterios la marginile sistemului nostru solar .

Dar aşa-numita Planeta nr.9  nu a fost încă văzută de nimeni şi, între timp, rămâne doar atât, o teorie. Acum, oamenii de ştiinţă cred că ar putea avea în sfârşit o modalitate de a găsi planeta.

Experţii spun că Planeta Nouă ar putea fi înconjurată de până la 20 de luni fierbinţi cu o lăţime de aproximativ 100 de kilometri. 

Motivul pentru aceasta este că lunile ar fi supraîncălzite de atracţia gravitaţională a planetei, făcându-le mai uşor de observat.

La fel ca şi în cazul planetei Jupiter şi impactul ei asupra sateliţilor naturali, într-un proces numit frecare mareică şi forţă mareică, atracţia gravitaţională dintre lunile lui Jupiter şi planeta însăşi întind şi strivesc Europa, Ganymede, Calisto şi Io de exemplu, suficient pentru a le încălzi. Drept urmare, unele dintre lunile îngheţate conţin oceane interioare din apă lichidă în cazul primelor trei, iar în cazul lunii stâncoase Io, roca este topită, rezultând magmă.

Ar fi multe informaţii fascinante despre această posibilă planetă, dar cea mai bizară dintre ele este că orbita sa ipotetică ar avea nevoie de între 10.000 şi 20.000 de ani pentru a face o singură rotaţie în jurul Soarelui. 

Nu poate fi văzută sau observară cu telescopul, deoarece presupusa planetă este prea departe pentru a fi iluminată corespunzător de soare, dar modelarea matematică sugerează că un obiect mare perturbă orbitele unice a cel puţin cinci obiecte mai mici din îndepărtata Centura Kuiper.

Unii astronomi au fost siguri că există încă din 2015, când astronomii Caltech Konstantin Batygin şi Mike Brown au descoperit dovezi  că o a noua planetă sau un obiect masiv se ascundea dincolo de  orbita lui Neptun.

Având în vedere că Planeta Nouă este estimată a fi de aproximativ cinci până la 10 ori masa Pământului, este foarte probabil să fie detectabilă căldura produsă de gravitaţia sa asupra celor 20 luni, transmife Popular Mechanics

Până va fi posibilă trimiterea unei sonde care să exploreze planeta respectivă, astronomii trebuie să se ghideze după teoria curentă a frecării mareice pentru a o localiza. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici