Atmosfera de pe Marte era mult mai densă şi mai umedă în trecut. Polul sud conţine mult mai multă gheaţă carbonică decât se credea

Polul sud al planetei Marte conţine de 30 de ori mai multă gheaţă carbonică decât se credea, potrivit rezultatelor unor noi măsurători realizate de sonda americană MRO, care vin în sprijinul ideii că atmosfera marţiană era în trecut mai densă şi mai umedă, potrivit unui studiu citat de AFP.

274 afișări
Imaginea articolului Atmosfera de pe Marte era mult mai densă şi mai umedă în trecut. Polul sud conţine mult mai multă gheaţă carbonică decât se credea

Atmosfera de pe Marte era mult mai densă şi mai umedă în trecut. Polul sud conţine mult mai multă gheaţă carbonică decât se credea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetările precedente au sugerat că polul sud al planetei roşii era aproape în întregime format din apă îngheţată şi că gheaţa carbonică - dioxidul de carbon sub formă solidă - nu se găsea decât la suprafaţă.

Noua descoperire arată că este posibil ca o mare parte din dioxidul de carbon conţinut de atmosfera planetei Marte în trecut să fie captat în aceste blocuri de gheaţă carbonică, spune Roger Phillips, geofizician la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, principalul autor al studiului.

Aceste depozite de gheaţă carbonică de la polul sud au împreună un volum estimat la nivelul Lacului Superior de pe continentul american - cel mai mare dintre cele cinci mari lacuri din nordul SUA.

Observaţiile făcute cu ajutorul radarului de la sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) indică faptul că această gheaţă carbonică se gazifică din ce în ce mai mult şi se mută în atmosfera planetei.

Atmosfera marţiană este formată în proporţie de 95% din dioxid de carbon, faţă de atmosfera terestră, care conţine mai puţin de 0,4% din acesta. Atmosfera Pământului mai conţine 78% azot, 21% oxigen şi 0,93% argon şi este mult mai densă.

"În total, în prezent, jumătate din dioxidul de carbon conţinut de Marte se găseşte sub formă de gheaţă carbonică în polul sud al planetei, iar cealaltă jumătate în atmnosferă", a explicat Roger Phillips.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici