Au fost descoperite două găuri negre imense alăturate

Două găuri negre imense alăturate au fost descoperite de astronomii americani în centrul unei galaxii îndepărtate, formată prin coliziunea a două galaxii distincte, potrivit unui articol publicat în revista Nature.

108 afișări
Imaginea articolului Au fost descoperite două găuri negre imense alăturate

Au fost descoperite două găuri negre imense alăturate (Imagine: www.nature.com)

Aceste două găuri negre imense, care sunt corpuri cosmice cu o masă gravitaţională extrem de mare, se află pe orbite concentrice, la o distanţă de cinci miliarde de ani-lumină de Pământ.

Datele culese de Apache Point Observatory din New Mexico au oferit cea mai bună dovadă, până în prezent, a existenţei a două găuri negre care se află pe orbite concentrice. Acest fenomen poartă numele de "sistem binar".

Cercetătorii consideră că toate - sau majoritatea galaxiilor - au câte o astfel de gaură neagră imensă în centrele lor. De exemplu, galaxia noastră, Calea Lactee, are o gaură neagră în centrul ei, care are o masă de trei milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Atunci când două galaxii se ciocnesc şi se unesc, aşa cum se întâmplă destul de frecvent, găurile negre din centrele lor gravitează una în jurul celeilalte, din cauza maselor lor foarte mari. În cele din urmă, cele două găuri negre se unesc şi rezultă o singură gaură neagră şi mai mare.

Deşi cercetătorii erau convinşi că găurile negre binare sunt relativ comune în Univers, până acum nu obţinuseră dovezile necesare.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici