STUDIU Bacteriile dăunătoare supravieţuiesc mai mult timp pe deşeurile de plastic de pe plaje

Cercetătorii au descoperit că bacteriile de pe şerveţelele umede şi beţişoarele de bumbac aduse pe plajele scoţiene pot supravieţui suficient de mult timp pentru a reprezenta un risc pentru sănătatea umană.

356 afișări
Imaginea articolului STUDIU Bacteriile dăunătoare supravieţuiesc mai mult timp pe deşeurile de plastic de pe plaje

STUDIU Bacteriile dăunătoare supravieţuiesc mai mult timp pe deşeurile de plastic de pe plaje

O echipă de la Universitatea Stirling a descoperit "rezervoare concentrate" de bacterii fecale pe deşeurile de plastic de pe 10 plaje de-a lungul estuarului Firth of Forth.
 
S-a constatat că bacterii precum E. coli se lipesc de plastic mai des decât materiale naturale precum algele marine.
 
Echipa a declarat că volumul de deşeuri descoperit a fost "şocant".
 
Profesorul Richard Quilliam, care a condus echipa, a declarat: „Ne aşteptam să colectăm câteva şerveţele umede peste tot, dar echipa s-a întors cu saci plini de ele", potrivit BBC.

Bacteriile afectează stomacul

Echipa a găsit dovezi că speciile de vibrio, o bacterie naturală, ale cărei tulpini pot provoca o problemă severă a stomacului, au fost capabile să colonizeze pe şerveţelele umede.
 
De asemenea, au descoperit bacterii rezistente la antibiotice prezente pe şerveţele şi beţişoarele de bumbac.
 
Cercetarea face parte din proiectul "Plastic Vectors", în valoare de 1,85 milioane de lire sterline, finanţat de Natural Environment Research Council (NERC).
 
Acesta investighează modul în care materialele plastice din mediul înconjurător pot contribui la transportul bacteriilor şi viruşilor, precum şi impactul pe care acest lucru îl poate avea asupra sănătăţii umane.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici