Băuturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular cu 61%

Persoanele care beau în fiecare zi băuturi carbogazoase dietetice (light) se confruntă cu un risc de accident vascular cu 61% mai mare comparativ cu persoanele care nu consumă deloc astfel de băuturi, potrivit unui studiu publicat miercuri în Statele Unite ale Americii.

87 afișări
Imaginea articolului Băuturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular cu 61%

Băuturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular cu 61% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest studiu a fost efectuat pe un eşantion de 2.564 de persoane din New York, în cadrul unui proiect ştiinţific intitulat Northern Manhattan Study (NOMAS), şi a fost coordonat de Hannah Gardener, epidemiolog la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Miami din statul american Florida.

Studiul a fost prezentat în cadrul Conferinţei internaţionale anuale organizată de American Stroke Association în această săptămână la Los Angeles.

Participanţii au precizat la începutul studiului cantitatea şi tipul de băuturi carbogazoase dietetice pe care le consumau în fiecare zi.

În funcţie de răspunsurile lor, voluntarii au fost grupaţi în şapte categorii - de la cei care nu consumau niciodată băuturi carbogazoase dietetice la cei care beau cu moderaţie (de la 1 doză la 6 doze pe săptămână) şi până la cei care beau zilnic (cel puţin o doză pe zi).

De-a lungul unei perioade de monitorizare de peste nouă ani, în grupul voluntarilor au avut loc 559 de accidente vasculare, inclusiv atacuri cerebrale ischemice (provocate de un cheag de sânge) şi hemoragice (provocate de ruptura peretelui unui vas de sânge).

Marii consumatori de băuturi carbogazoase dietetice prezintă un risc de accident vascular cu 61% mai mare faţă de celelalte categorii de consumatori.

Autorii studiului au ţinut cont de vârsta, sexul şi originea etnică a participanţilor, ca şi de alţi factori importanţi - fumatul, stilul de viaţă (activ sau sedentar), consumul de alcool şi regimul alimentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici