Bebeluşii devin bilingvi încă din stadiul intrauterin

Bebeluşii care se dezvoltă într-un mediu bilingv învaţă să facă diferenţa dintre cele două limbi încă din stadiul intrauterin, potrivit unui studiu publicat recent în revista americană Psychological Science.

109 afișări
Imaginea articolului Bebeluşii devin bilingvi încă din stadiul intrauterin

Bebeluşii devin bilingvi încă din stadiul intrauterin (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii din domeniul psihologiei de la Universitatea British Columbia din Canada au studiat două grupuri de nou-născuţi.

În primul grup, bebeluşii au auzit vorbindu-se în jurul lor doar limba engleză, încă din stadiul intrauterin, în timp ce bebeluşii din al doilea grup au auzit în acelaşi timp vorbindu-se limbile engleză şi tagalog, vorbită în Filipine.

Pentru a determina preferinţa bebeluşilor pentru una dintre limbi, cercetătorii au studiat reflexul de sucţiune al acestora, care, atunci când devine mai puternic, semnifică un interes mai mare al bebeluşului pentru un anumit stimul.

În cadrul primului test, bebeluşii au ascultat timp de 10 minute discursuri alternând la fiecare minut între engleză şi tagalog. Bebeluşii care au ascultat doar cuvinte în limba engleză înainte de naştere "prezentau un reflex de sucţiune mai puternic" atunci când se vorbea în engleză în jurul lor, comparativ cu momentele în care se vorbea în limba tagalog. Cei care au auzit ambele limbi înainte de a se naşte nu au manifestat nicio preferinţă.

Un alt experiment a constat în a le vorbi bebeluşilor într-o anumită limbă până când ei nu mai manifestă niciun interes faţă de aceasta. O altă persoană intervine la un moment dat, pentru a le vorbi fie în aceeaşi limbă, fie în alta.

Cercetătorii au constatat că reflexul de sucţiune se intensifică doar atunci când bebeluşii aud a doua persoană exprimându-se în altă limbă.

"Acest test ne face să credem că bebeluşii bilingvi, ca şi cei care nu sunt bilingvi, sunt capabili să facă diferenţa între două limbi străine", au scris autorii acestui studiu, care consideră că există un anumit mecanism, funcţional chiar din primele momente de viaţă, care îi ajută pe bebeluşii bilingvi să nu confunde cele două limbaje - condiţie esenţială pentru a deveni bilingv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici