Călătorie spre centrul Pământului: Oamenii de ştiinţă au coborât pentru prima oară în interiorul unui vulcan

Pentru prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au coborât aproape 200 de metri în interiorul unui vulcan, în camera de magmă (vatra vulcanului) a acestuia. Exploratorii au coborât în inima vulcanului Thrihnukagigur, aflat în perioadă inactivă, din Islanda.

2969 afișări
Imaginea articolului Călătorie spre centrul Pământului: Oamenii de ştiinţă au coborât pentru prima oară în interiorul unui vulcan

Călătorie spre centrul Pământului: Oamenii de ştiinţă au coborât pentru prima oară în interiorul unui vulcan (Imagine: Daily Mail)

Se presupune că în urma ultimei erupţii de acum 3000 de ani a acestui vulcan s-a format în Atlantic Islanda. Thrihnukagigur este cunoscut şi ca "vulcanul adormit" deoarece ar putea deveni activ în orice moment, potrivit Daily Mail.

Doctor Freysteinn Sigmundsson, vulcanolog la Universitatea din Islanda, a descris pentru prima oară cum arată din interior o cameră magmatică a unui vulcan. Pereţii interiori aveau o stranie nuanţă de roşu, de la miniereul de fier.

"M-am simţit mic în comparaţie cu forţele naturii. Am fost profund emoţionat de frumuseţea şi liniştea din interiorul vulcanului", a spus dr. Freysteinn Sigmundsson.

"Ca vulcanolog, am avut privilegiul de observa cu proprii mei ochi interiorul unui vulcan", adăugat cercetătorul.

Echipa a fost formată din 17 oameni, dintre care doi oameni de ştiinţă, iar restul alpinişti, echipa de filmare şi fotografi.

Prin vizitarea fizică a camerei magmatice, oamenii de ştiinţă au fos în măsură să afle lucruri valoroase, din interior, despre forţele aproape cele mai distructive ale naturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici