Cancerul de col uterin, al treilea cel mai întâlnit neoplasm la femeile din România

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai întâlnit neoplasm la femeile din România, după cancerul de sân şi cel colorectal şi reprezintă a patra cauză de deces prin cancer la sexul feminin după cancerul de sân, cancerul colorectal şi cancerul bronhopulmonar, potrivit Globocan.

382 afișări
Imaginea articolului Cancerul de col uterin, al treilea cel mai întâlnit neoplasm la femeile din România

Hepta

O simplă vizită la medicul ginecolog poate salva viaţa femeilor care ar putea suferi de una dintre formele de cancer ginecologic.

Royal Hospital a lansat campania „Vieţi sănătoase, Femei puternice!”, o campanie de conştientizare a cancerelor ginecologice.

În România, cancerul de col uterin încă reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Potrivit statisticilor, la nivel naţional, acesta tip de neoplasm este cel de-al treilea cel mai frecvent cancer întâlnit la femei după cancerul de sân şi cel colorectal şi reprezintă a patra cauză de deces prin cancer la sexul feminin după cancerul de sân, cancerul colorectal şi cancerul bronhopulmonar, potrivit Globocan 2020.

„Depistat în stadii incipiente, cancerul se poate vindeca! Acum câţiva ani eram pe primul loc în Europa la frecvenţa cancerului de col uterin, dar şi la numărul de decese din această cauză, tocmai pentru că femeile veneau la medic în ultimul stadiu al bolii. Lupt alături de pacientele mele şi le sfătuiesc mereu să… prevină! Motiv pentru care, în ultima vreme, au venit tot mai des la consult. Astfel, având control regulat şi testul PAP făcut la timp, evident că şi în România a mai scăzut incidenţa cancerului de col uterin în stadii avansate. Ce este extraordinar, este că, atunci când previi, descoperi leziunile precanceroase, adică înainte de a apărea cancerul! Acest tip de neoplasm este singurul cancer genital, în afară de cel de piele, în care poţi să descoperi leziunile înainte de se transforma în cancer”, spune dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie şi coordonator al secţiei de ginecologie din cadrul Royal Hospital.

Lent, dar sigur, în ultimii 10 ani, incidenţa în cazul cancerului ovarian, la fetele sub 18 ani, a crescut cu aproximativ 10 procente. Statisticile arată o realitate dură: în fiecare zi, trei romance mor din cauza acestui tip de neoplasm.

„Scăderea vârstei de apariţie a cancerului ovarian depinde de doi factori. Primul este reprezentat, din păcate, de faptul că asistăm la dezvoltarea cancerelor la vârste tot mai tinere, iar al doilea pas este dat de metodele de depistare precoce care sunt mai bune, dar şi de metodele de prevenţie şi de conştientizare în rândul tinerelor”, mai spune dr. Ioan Stoian.

Acesta afirmă că în 2023, cancerul genital nu mai este o condamnare.

Piatra de temelie a unei abordări chirurgicale corecte, şi în cazul unei paciente diagnosticate cu cancer genital, este Tumor Bordul. Practic, tratamentul cancerului se face după ghiduri terapeutice şi prin colaborarea mai multor specialităţi. Comisia multidisciplinară - Tumor Board - este cea care găseşte conduita optimă adaptată fiecărui caz. În 2023 se discută deja despre medicina personalizată şi de terapii ţintite.

Astfel, în ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în tratamentul cancerelor genitale. Medicina personalizată vine cu abordări terapeutice care pot duce la vindecarea acestor tipuri de neoplasm. Astăzi, terapia ţintită este şi trebuie să rămână prima opţiune a medicilor.

„Pacientele au dreptul la vindecare sau la o calitate a vieţii mai bună! La noi în spital, toate secvenţetele terapeutice sunt realizate cu soluţii inovatoare. Abordul chirurgical este efectuat laparoscopic, atunci când patalogia pacientei permite. Chimioterapia se realizează cu substanţe noi, care au efecte secundare mult mai reduse. Radioterapia este şi ea ţintită, adică doar pe zona tumorală. Luptăm împreună cu pacienta, însă, prevenţia rămâne cheia!”, mai spune dr. Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie şi coordonator al secţiei de ginecologie din cadrul Royal Hospital.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici