Cancerul de col uterin, asociat cu debutul vieţii sexuale

Începerea vieţii sexuale la o vârstă fragedă dublează riscul de îmbolnăvire de cancer de col uterin, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer, informează bbc.co.uk.

339 afișări
Imaginea articolului Cancerul de col uterin, asociat cu debutul vieţii sexuale

Cancerul de col uterin, asociat cu debutul vieţii sexuale

Un studiu care încerca să determine motivele pentru care femeile sărace se confruntă cu un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin a relevat faptul că acestea îşi încep viaţa sexuală, în medie, cu patru ani mai devreme decât femeile cu venituri mai mari.

Oamenii de ştiinţă au crezut mult timp că această diferenţă era o consecinţă a numărului mai mic de controale medicale preventive din ţările sărace, însă noul studiu a demonstrat că nu acesta era factorul principal.

Deşi diferenţa în ceea ce priveşte frecvenţa cancerului cervical în rândul femeilor cu venituri mari şi mici - la nivel mondial - a fost remarcată de mulţi ani, medicii nu identificat motivul din spatele acestei realităţi. Mai mult, rata infecţiilor provocate de HPV (Virusul Papilloma uman) - asociate cu majoritatea cazurilor de cancer cervical - pare să fie similară pentru ambele categorii.

Noul studiu, efectuat de International Agency for Research of Cancer pe un eşantion de aproape 20.000 de femei, a confirmat faptul că o rată mai mare a cancerelor cervicale nu este asociată cu o frecvenţă mai mare a infecţiilor cu HPV.

Studiul a dovedit, însă, faptul că dublarea riscului de declanşare a cancerului cervical se explică prin faptul că femeile provenind din mediile sărace îşi încep viaţa sexuală la vârste mult mai mici.

Şi vârsta la care o femeie naşte primul ei copil a reprezentat un factor important.

Controalele şi testele medicale preventive influenţează într-o oarecare măsură riscul de apariţie a acestei maladii. În schimb, fumatul şi numărul de parteneri sexuali nu influenţează în niciun fel diferenţele înregistrate între cele două categorii de femei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici