Capsula spaţială americană Cygnus s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională

Capsula americană Cygnus, care nu are astronauţi la bord, construită de compania Orbital Science, s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) marţi, la trei săptămâni după ce se conectase cu avanpostul orbital în cadrul unui zbor-test de reaprovizionare, a anunţat NASA.

155 afișări
Imaginea articolului Capsula spaţială americană Cygnus s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională

Capsula spaţială americană Cygnus s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

După ce a fost decuplată de ISS cu ajutorul unui braţ telescopic comandat de astronauţii de la bordul staţiei, capsula Cygnus a început să plutească singură în spaţiu, la ora 11.31 GMT, deasupra Oceanului Atlantic, a confirmat un comentator al postului NASA TV, care a difuzat în direct momentul desprinderii.

Capsula s-a îndepărtat apoi de ISS şi va executa o serie de manevre cu ajutorul motoarelor sale orbitale, cu ajutorul cărora va intra în atmosfera terestră, miercuri, unde se va dezintegra deasupra Oceanului Pacific, a precizat agenţia spaţială americană.

Astronauţii de pe ISS au umplut capsula Cygnus cu echipamente uzate şi deşeuri.

Conectată la ISS pe 29 septembrie, capsula americană a livrat la bordul staţiei 589 de kilograme de echipamente şi materiale, inclusiv alimente şi îmbrăcăminte pentru cei şase membri ai echipajului de pe ISS, alcătuit din trei ruşi, doi americani şi un italian.

Cygnus a fost lansată pe 18 septembrie de racheta Antares fabricată de Orbital Sciences de la Centrul de zboruri spaţiale Wallps pe care NASA îl deţine pe o insulă din apropiere de coastele statului Virginia.

Capsula s-a conectat la ISS pe 29 septembrie, cu o întârziere de o săptămână, din cauza unei probleme tehnice, cauzată de un program informatic care împiedica efectuarea manevrei de apropiere de staţie.

Acesta a fost primul zbor spre ISS lansat de Orbital Sciences, una dintre cele două companii private, alături de compania californiană SpaceX, selecţionate de NASA pentru a expedia provizii şi echipamente pe ISS.

În mai 2012, SpaceX a devenit prima companie privată care a reuşit să conecteze o capsulă proprie, Dragon, la ISS. Ulterior, compania SpaceX a efectuat alte două zboruri de reaprovizionare a staţiei.

Spre deosebire de capsula Dragon creată de SpaceX, Cygnus nu poate să revină pe Terra şi va fi distrusă la reintrarea în atmosfera terestră, deasupra Oceanului Pacific.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

Baza spaţială Wallops a fost înfiinţată în 1945. Ea este folosită de NASA în special pentru a lansa mici vehicule suborbitale şi baloane destinate unor experimente ştiinţifice.

Compania SpaceX îşi lansează capsula Dragon, folosind lansatorul Falcon 9, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida.

Orbital Sciences, cu sediul în oraşul Dulles din statul Virginia, a fost înfiinţată în 1982 şi a efectuat deja mai multe lansări de sateliţi comerciali şi militari pentru departamentul american al Apărării. Această companie are 3.600 angajaţi şi a avut în 2012 o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de dolari.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici