Care este anotimpul ideal pentru conceperea unui copil

Copiii concepuţi în decembrie prezintă cu 8% mai multe riscuri de a suferi de autism, faţă de cei concepuţi în iulie, potrivit unui studiu american realizat pe peste şapte milioane de copii.

2442 afișări
Imaginea articolului Care este anotimpul ideal pentru conceperea unui copil

Care este anotimpul ideal pentru conceperea unui copil (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Riscul creşte progresiv până la începutul primăverii, copiii concepuţi în martie prezentând cu 16% mai multe riscuri de a suferi de autism, informează dailymail.co.uk.

Autorii studiului, cercetătorii de la Universitatea din California, au analizat datele despre peste şapte milioane de naşteri înregistrate în statul american California în perioada ianuarie 1990 - decembrie 2000.

Factori de mediu, precum expunerea la virusurile sezoniere şi lipsa de vitamina D - sintetizată de piele în prezenţa soarelui - pot juca un rol important în dezvoltarea autismului.

Ousseny Zerbo, coordonatorul studiului, spune că datele rămân aceleaşi chiar şi după ce au fost luaţi în considerare factori precum educaţia maternă, rasa/ etnia şi anul conceperii copilului.

Pentru acest studiu s-au luat în considerare doar 91% din naşterile din perioada menţionată mai sus, restul fiind excluse fie din cauza unor nereguli în datele de înregistrare, fie pentru că unii copii au murit până să împlinească şase ani, vârstă la care, în mod tipic, ar fi fost diagnosticat autismul.

În timpul studiului, au fost identificate aproximativ 19.000 de cazuri de autism.

Studii anterioare care au asociat riscul de autism cu data conceperii au avut rezultate neclare. Unele studii realizate în Israel, Suedia şi Danemarca au stabilit un risc crescut de autism pentru copiii născuţi în martie. Alte studii efectuate în Canada, Japonia, SUA şi Marea Britanie au identificat, de asemenea, un risc crescut de autism pentru copiii născuţi primăvara.

Însă toate aceste studii erau realizate la scară mică, pe câteva sute de cazuri, comparativ cu noul studiu realizat în California.

Unii specialişti spun că nu ar fi important momentul conceperii, ci expunerea în a treia lună de sarcină la diverse infecţii sau deficienţe nutriţionale.

Cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili cu exactitate dacă momentul conceperii copilului contribuie la creşterea riscului de autism.

Autismul este o tulburare a creierului care afectează abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur. Semnele autismului se dezvoltă înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, deşi boala este uneori diagnosticată abia mai târziu. Autismul nu se poate vindeca, determină diferite grade de izolare socială, însă tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativă în viaţa bolnavului. Diagnosticarea precoce şi tratamentul adecvat poate duce la creşterea numărului de bolnavi cu autism capabili să trăiască independent atunci când ajung la vârsta adultă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici