Carnea prăjită în exces creşte riscul de cancer pancreatic

Consumul regulat de carne prăjită în exces, aproape arsă, creşte cu aproape 60% riscul de declanşare a cancerului pancreatic, potrivit unui studiu american prezentat la conferinţa anuală a American Association for Cancer Research, în Denver.

277 afișări
Imaginea articolului Carnea prăjită în exces creşte riscul de cancer pancreatic

Carnea prăjită în exces creşte riscul de cancer pancreatic (Imagine: Mediafax Foto)

Kristin Anderson, cercetător la Universitatea din Minnesota, principalul autor al acestui studiu, a declarat că "reducerea temperaturii pentru frigerea sau prăjirea cărnii, pentru a se evita arderea acesteia, ar putea fi o bună modalitate de a reduce riscul de apariţie a cancerului pancreatic".

Substanţele cancerigene se formează în timpul preparării cărnii (în special al celei roşii) la temperaturi foarte mari. În schimb, dacă se alege o temperatură mai scăzută de preparare a cărnii, substanţele cancerigene nu se mai formează.

La studiu au participat 62.581 persoane, care aveau o stare bună a sănătăţii la începutul acestei cercetări şi care au oferit specialiştilor informaţii despre obiceiurile lor alimentare.

În cei nouă ani de monitorizare, specialiştii au identificat 208 cazuri de cancer pancreatic.

Studiul a demonstrat că voluntarii care preferau fripturile foarte bine prăjite se confruntau cu un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, comparativ cu voluntarii care preferau să consume carne mai puţin arsă sau care nu consumau deloc acest aliment.

Medicii recomandă persoanelor care consumă carne friptă sau prăjită să micşoreze temperatura de preparare şi să înlăture părţile arse ale fripturilor.

Compuşii care devin cancerigeni la temperaturi înalte pot fi parţial eliminaţi prin încălzirea cărnii în cuptorul cu microunde timp de câteva minute, pentru eliminarea lichidelor, înainte de prăjire, au explicat autorii acestui studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici