Ce sunt bolizii/ meteoriţii/ meteorii şi câţi se prăbuşesc zilnic pe Pământ

Un meteorit ar fi căzut în România marţi seara şi a pus în stare de alerta salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj, iar zgomotul prăbuşirii sale s-ar fi auzit până în Bulgaria. Dar ce sunt meteoriţii? Acelaşi fenomen cosmic s-a petrecut în 2013, în Kamensk-Uralsky, Federaţia Rusă, dar a fost mult mai devastator, provocând rănirea a 1.491 de persoane şi avarierea a 7.200 clădiri.

1789 afișări
Imaginea articolului Ce sunt bolizii/ meteoriţii/ meteorii şi câţi se prăbuşesc zilnic pe Pământ

Wikipedia Commons

Mai înainte de a rezulta un meteorit, este nevoie de un asteroid. 

Un asteroid este o planetă minoră, un obiect care nu este nici o planetă adevărată , nici o cometă, şi care orbitează în interiorul Sistemului Solar. 

Sunt corpuri stâncoase, metalice sau îngheţate, fără atmosferă. Dimensiunile şi formele asteroizilor variază semnificativ, variind de la roci de 1 metru până la o planetă pitică de aproape 1000 km în diametru.

Un meteorit este o bucată solidă de resturi de la un obiect, cum ar fi o cometă , un asteroid sau un meteoroid , care îşi are originea în spaţiul cosmic.

Obiectul supravieţuieşte trecerii sale prin atmosferă când se prăbuşeşte pe suprafaţa unei planete.

Când obiectul original intră în atmosferă, diverşi factori, cum ar fi frecarea, presiunea şi interacţiunile chimice cu gazele atmosferice, îl fac să se încălzească şi să radieze energie.

Apoi devine un meteor şi formează o minge de foc , cunoscută şi sub numele de stea căzătoare.

Meteoriţii variază foarte mult ca mărime, ce poate cauza cratere. 

Meteoriţii care sunt recuperaţi după ce au fost observaţi în timp ce tranzitează atmosfera şi impactează Pământul se numesc căderi de meteoriţi .

Meteoriţii au fost împărţiţi în mod tradiţional în trei mari categorii: meteoriţi din piatră care sunt roci, compuse în principal din minerale silicate ; meteoriţi de fier care sunt în mare parte compuşi din feronic ; şi meteoriţi pietroşi - metalici care conţin cantităţi mari atât de fier, cât şi rocă.

„Meteoriţii” mai mici de ~1 mm în diametru sunt clasificaţi ca micrometeoriţii şi diferă de meteoriţi prin faptul că de obicei se topesc complet în atmosferă şi cad pe Pământ sub formă de picături aprinse.

Un bolid  ar fi căzut în România marţi seara şi a pus în stare de alerta salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj, iar zgomotul prăbuşirii sale s-ar fi auzit până în Bulgaria. 

Acelaşi fenomen cosmic s-a petrecut în 2013, în Kamensk-Uralsky, Federaţia Rusă, dar a fost mult mai devastator, provocând rănirea a 1.491 de persoane şi avarierea a  7.200 clădiri.   

Un bolid este un meteor excepţional de strălucitor , dar termenul este supus mai multor definiţii, în funcţie de context. Se poate referi la orice corp mare care formează crater sau la unul care explodează în atmosferă.

Poate fi un sinonim pentru o minge de foc.

Un meteorid este un mic corp stâncos sau metalic din spaţiul cosmic, care se distinge ca obiecte semnificativ mai mic  decât asteroizii, cu dimensiuni variind de la boabe la obiecte de până la un metru lăţime. 

Obiectele mai mici decât meteoroizii sunt clasificate ca micrometeoroizi sau praf spaţial.

Cele mai multe sunt fragmente de la comete sau asteroizi, în timp ce altele sunt resturi de impact de coliziune ejectat din corpuri precum Luna sau Marte.

Micrometeoriţii  sunt un tip de meteoroid minuscu: o particulă mică de rocă în spaţiu, cântărind de obicei mai puţin de un gram.  Un micrometeorit  supravieţuieşte trecerii prin atmosfera Pământului şi ajunge la suprafaţa acestuia. 

Experţii estimează că între 10 şi 50 de meteoriţi cad în fiecare zi pe Pământ, potrivit Societăţii Americane de Meteor, dar nu este atât de uşor să fie depistaţi. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici