Cea mai fierbinte planetă are jumătate din temperatura Soarelui

Cea mai fierbinte planetă din cele descoperite până în prezent înregistrează temperaturi de 2.250 grade Celsius, jumătate din temperatura Soarelui nostru, conform cercetătorilor de la Universitatea St Andrews.

1792 afișări
Imaginea articolului Cea mai fierbinte planetă are jumătate din temperatura Soarelui

Cea mai fierbinte planetă are jumătate din temperatura Soarelui

Noua planetă, denumită WASP-12b, este de 1,5 ori mai mare decât Jupiter, iar distanţa dintre ea şi soarele ei este de patru ori mai mică decât cea dintre Pământ şi Soarele din sistemul nostru solar, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

În ciuda temperaturii extrem de ridicate de pe planeta recent descoperită, cercetătorii sunt de părere că aceasta nu va deţine recordul de temperatură pentru mult timp. Wasp-12b a depăşit cu puţin pe deţinătoarea ultimului record de temperatură, planeta HD149026b, al cărei record era de 2.040 grade Celsius.

Această descoperire a fost posibilă prin acţiunea simultană a două telescoape, unul în insulele spaniole Canare, iar celălalt în Africa de Sud, care înregistrează trecerea planetelor prin faţa sorilor din sistemele lor solare.

Planetele din afara sistemului nostru solar sunt comparate cu soarele din sistemul lor solar, pentru a putea măsura intensitatea razelor infraroşii, sau căldura, pe care le emit. Astronomii calculează dimensiunea planetelor şi traiectoria lor pe orbită în funcţie de datele înregistrate de cele două telescoape.

Planeta recent descoperită, Wasp-12b, deţine şi recordul pentru cea mai rapidă traiectorie orbitală, având nevoie de o singură zi terestră pentru a face un tur complet în jurul soarelui ei.

Planetele descoperite până în prezent în afara sistemului nostru solar aveau traiectorii pe orbită de cel puţin trei zile terestre, a explicat Leslie Hebb, de la Universitatea St Andrews, importanţa acestei descoperiri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici