Cel mai puternic laser din lume a primit aprobarea finală de la CE. România face parte din proiect

Comisia Europeană a dat aprobarea finală necesară construirii a trei lasere ce depăşesc cu mult capacitatea celor deja existente. Proiectul, intitulat Extreme Light Infrastructure, constituie un prim pas pentru construirea unui laser mult mai puternic, care va încerca să atragă particule din vidul spaţiu-timp.

238 afișări
Imaginea articolului Cel mai puternic laser din lume a primit aprobarea finală de la CE. România face parte din proiect

Cel mai puternic laser din lume a primit aprobarea finală de la CE. România face parte din proiect (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cele trei lasere - unul în Cehia, altul în Ungaria şi ultimul pe platforma Măgurele, în România - sunt planificate a fi puse în funcţiune în 2015. Fiecare va emite pulsaţii ce vor atinge puterea de 10 petawaţi - de câteva sute de ori mai multă putere decât cea folosită la acest moment de întreaga civilizaţie umană.

Aceste pulsaţiii vor dura 1.5 x 10-14 secunde, mai puţin de o zecime din timpul necesar luminii să traverseze diametrul unui fir de păr uman. Pentru că pulsaţiile sunt atât de scurte, acestea vor transmite mult mai puţină energie decât pulsaţiile laserului din California, la National Ignition Facility, ce durează 2.0 x 10-8 secunde. Cu toate acestea, pulsaţiile ELI vor fi de 20 de ori mai puternice.

Fiecare laser dintre cele 3 va costa 400 de milioane de dolari, iar designul fiecăruia dintre ele va diferi în funcţie de scopul fiecăruia.

Citeşte mai multe despre cel mai puternic laser din lume pe www.descopera.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici