Cele mai vechi fragmente de vase din ceramică, descoperite în China

Fragmente ale unor vase din ceramică, mai vechi cu aproximativ 2000 de ani decât descoperirile precedente, au fost găsite în partea de est a Chinei, potrivit unui studiu publicat joi de revista americană Science.

585 afișări
Imaginea articolului Cele mai vechi fragmente de vase din ceramică, descoperite în China

Cele mai vechi fragmente de vase din ceramică, descoperite în China (Imagine: Shutterstock)

Aceste fragmente, descoperite într-o peşteră din provincia Jiangxi, provin din vase de bucătărie folosite de o populaţie de vânători-culegători nomazi, care trăiau în urmă cu 20.000 de ani, pe vremea ultimei glaciaţiuni. Fragmentele prezintă urme de coacere.

Ele ar fi, potrivit cercetătorilor care au realizat o analiză de datare cu carbon 14, cele mai vechi fragmente de acest tip, dintre toate cele care au fost repertorizate în China, Japonia şi în Extremul Orient al Rusiei.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Beijing, de la universităţile americane Harvard şi Boston şi de la Universitatea Eberhard Karls din Germania.

Giddeon Shelach, profesor la Universitatea ebraică din Ierusalim, crede că olăritul ar fi putut să apară înaintea agriculturii. "Raritatea resurselor le-a determinat pe aceste populaţii să îşi dezvolte noi mijloace pentru a-şi conserva alimentele", a spus Shelach.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici