Cele mai vechi roci din lume, descoperite în Canada

Mai multe roci găsite în provincia canadiană Quebec s-au dovedit a fi cele mai vechi cunoscute până în prezent - 4,28 miliarde de ani, descoperirea fiind importantă pentru furnizarea de indicii despre stadiile evoluţiei Pământului, conform unui studiu publicat de AFP.

305 afișări
Imaginea articolului Cele mai vechi roci din lume, descoperite în Canada

Cele mai vechi roci din lume, descoperite în Canada

Rocile găsite la Québec sunt cu 250 de milioane de ani mai vechi decât toate cele descoperite până în prezent.

Aceste pietre provin din centura de roci verzi Nuvvuagittuq, care este o prelungire a substratului stâncos ce se găseşte pe ţărmul estic al golfului Hudson, în nordul provinciei Québec.

Conform autorilor studiului, prezentat în revista Science, această regiune a fost recunoscută, în 2001, ca sit geologic bogat în roci foarte vechi.

Mostrele de rocă din Nuvvuagittuq au fost prelevate şi analizate de Jonathan O'Neil, geolog la Universitatea McGill din Montréal, coautor al studiului, şi de Richard Carlson, membru al Carnegie Institution.

Geologii au stabilit vârsta acestor roci măsurând compoziţia izotopică a substanţelor neodim şi samariu descoperite, elemente extrem de rare pe Pământ. Astfel, cercetătorii au determinat că eşantioanele prelevate au o vârstă cuprinsă între 3,8 şi 4,28 de miliarde de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici