Celulele suşă embrionare, esenţiale pentru combaterea maladiilor

Cercetările din domeniul celulelor suşă embrionare sunt vitale pentru progresul în descifrarea mecanismelor de declanşare a bolilor, potrivit majorităţii comunităţii ştiinţifice americane, satisfăcută de recenta decizie de ridicare a restricţiilor din acest domeniu în SUA.

19 afișări
Imaginea articolului Celulele suşă embrionare, esenţiale pentru combaterea maladiilor

Celulele suşă embrionare, esenţiale pentru combaterea maladiilor

"Cercetările asupra celulelor suşă embrionare au oferit sţiinţei biomedicale şansa de a descifra mecanismele bolilor", a declarat Curt Civin, directorul Centrului de biologie a celulelor suşă din cadrul Universităţii Maryland, declarând că decizia preşedintelui Barack Obama reprezintă "o zi mare".

Preşedintele american a semnat, luni, un decret care a abrogat interdicţia din 2001 impusă de George W. Bush privind utilizarea fondurilor federale pentru finanţarea cercetărilor asupra noilor descoperiri din domeniul celulelor suşă embrionare.

"Celulele suşă embrionare conţin programul vieţii... e fascinant!", a adăugat Curt Civin, considerat unul dintre pionierii acestui domeniu. El a declarat că, dacă oamenii de ştiinţă vor reuşi să înţeleagă în ce fel celulele corpului decid să devină un anumit tip de celulă, să nu se mai dividă şi să nu devină celule canceroase, atunci specialiştii vor înţelege mecanismul unui număr mare de boli şi vor putea să găsească mijloacele pentru tratarea sau chiar prevenirea lor.

Celulele suşă embrionare au capacitatea de a devenit orice tip de celulă din corp: cardiace, pancreatice sau cerebrale. Ele au capacitatea potenţială de a înlocui celulele distruse ale muşchiului cardiac, ale pancreasului, putând să trateze diabetul, sau chiar celulele nervoase, fiind astfel utile în tratarea maladiei Parkinson. În plus, ele pot şi să reinstaureze conductivitatea nervoasă în măduva spinării în cazul persoanelor paralizate în uma unor accidente.

Curt Cevin a declarat că, în cadrul planului de relansare al preşedintelui Barack Obama, 10 miliarde de dolari vor fi alocaţi cercetărilor medicale din domeniul celulelor suşă, începând cu luna septembrie.

Harold Varmus, consilier şef al Casei Albe pe probleme de ştiinţă şi tehnologie, a declarat că "trebuie să identificăm tipurile de celule suşă care pot fi utilizate cu cel mai mare randament în terapiile celulare". El a reamintit că celulele suşă obţinute dintr-un embrion uman par să fie candidaţii cei mai promiţători, dar că au fost descoperite şi alte metode de producere a celulelor suşă care seamănă cu cele embrionare. Printre acestea se află celulele suşă adulte, denumite pluripotente induse.

"Trebuie să verificăm dacă aceste celule pot să înlocuiască celulele suşă embrionare", a declarat Harold Varmus, lauret al Premiului Nobel pentru medicină în 1989.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici