Celulele suşă restabilesc capacităţile cerebrale ale pacienţilor iradiaţi

Transplantul de celule suşă embrionare umane ar putea să restabilească, în viitor, capacităţile cerebrale cognitive diminuate de radioterapie, potrivit concluziilor unui studiu recent efectuat în Statele Unite.

11 afișări
Imaginea articolului Celulele suşă restabilesc capacităţile cerebrale ale pacienţilor iradiaţi

Celulele suşă restabilesc capacităţile cerebrale ale pacienţilor iradiaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studiul a fost efectuat pe şoareci, iar cercetătorii au constatat că aceste animale, cu ajutorul celulelor suşă embrionare umane transplantate, şi-au regăsit capacităţile de învăţare şi memorare, la un nivel considerat normal, la patru luni de la ultima şedinţă de radioterapie.

În schimb, şoarecii care au urmat acelaşi tratament de iradiere, dar nu au beneficiat de un transplant cu celule suşă embrionare, au suferit o pierdere permanentă de peste 50% a funcţiilor lor cognitive, potrivit acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din 9 noiembrie.

"Rezultatele studiului nostru oferă prima dovaddă că astfel de celule suşă pot să repare ţesuturile cerebrale vătămate de radiaţiile folosite în timpul radioterapiei", a explicat Charles Limoli, cancerolog şi profesor de medicină la Universitatea California din Irvine, principalul autor al studiului.

Radioterapia folosită în tratamentul contra tumorilor cerebrale este limitată de gradul de toleranţă al ţesuturilor din proximitatea tumorilor.

Pacienţii care urmează acest tratament pentru reducerea tumorilor cerebrale suferă, în grade diferite, de o scădere a capacităţilor lor de învăţare şi memorizare, care le afectează calitatea vieţii.

"Iradierile craniene au efecte secundare progresive şi debilizante ireversibile", a explicat Charles Limoli. "Orice tratament care oferă o speranţă pentru inversarea acestor vătămări merită efortul de se afla în centrul unor studii viitoare", a adăugat el.

Prin acest studiu, celule suşă embrionare umane au fost transplantate la şoareci care au făcut radioterapie. Celulele suşă au migrat către o zonă din creier cunoscută pentru faptul că favorizează creşterea neuronilor.

Cercetătorii încearcă să determine cu precizie mecanismul care a permis ameliorarea cognitivă a creierelor iradiate şi au avansat două ipoteze. În opinia lor, celulele suşă pot să se integreze în ţesuturi pentru a stimula dezvoltarea acestora. Însă ele pot să contribuie, totodată, la repararea şi menţinerea celulelor cerebrale existente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici