Cercetătorii americani au găsit explicaţia formării craterelor gigantice din Siberia

În vara anului 2004, un crater gigantic a fost observat în zona cunoscută sub numele de "capătul lumii", iar la 12 ani de la descoperire, oamenii de ştiinţă pot spune cu certitudine care a fost cauza care a dus la formarea acestei structuri, scrie Descoperă.

7358 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii americani au găsit explicaţia formării craterelor gigantice din Siberia

Cercetătorii americani au găsit explicaţia formării craterelor gigantice din Siberia

Craterul, având un diametru de circa 30 de metri, a fost detectat în Peninsula Yamal din Siberia. În apropierea sa au fost găsite şi alte formaţiuni similare. Cei care le-au mai văzut, susţin că ele s-au format fie în urma unor impacturi provocate de meteoriţi, fie sunt rezultatul unor explozii subterane sau chiar a activităţii extraterestre.

Experţii americani din cadrul Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei oferă, însă, o explicaţie bazată pe argumente ştiinţifice. Ei susţin că structurile sunt rezultatul încălzirii globale, potrivit Descoperă.

Zonele arctice se încălzesc într-un ritm foarte rapid. Drept urmare, permafrostul din Siberia se topeşte treptat, declanşând eliberarea în atmosferă a metanului din compoziţia gheţii.

"Presiunea gazului creşte atât de mult încât poate disloca straturile superioare de gheaţă, fenomen care duce la apariţia acestor cavităţi gigantice", a declarat geochimistul Hans-Wolgang Hubberten.

Teoria cercetătorului american este susţinută de descoperirile unor cantităţi impresionante de gaz metan în zona inferioară a craterelor.

Există, însă, şi alte teorii referitoare la modul în care s-au format craterele descoperite de experţii americani. Cu toate acestea, cea mai importantă ipoteză rămâne cea referitoare la accelerarea fenomenului de încălzire globală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici