Organismele care trăiesc la nesfârşit. Cercetătorii au descoperit un animal microscopic care a supravieţuit 24.000 de ani îngheţat

  • Cercetătorii au descoperit un animal microscopic care s-a trezit la viaţă după ce a stat 24.000 de ani îngheţat.
  • Animalul, rotifera bdelloidea, a fost găsit în premafrostul siberian.
  • Odată dezgheţată, rotifera a reuşit să se reproducă folosind un proces numit partenogeneză.
47165 afișări
Imaginea articolului Organismele care trăiesc la nesfârşit. Cercetătorii au descoperit un animal microscopic care a supravieţuit 24.000 de ani îngheţat

Sursă FOTO: Captură video

Un animal microscopic s-a trezit la viaţă după ce a stat îngheţat în Arctic timp de 24.000 de ani, transmite CNN.

Animalul numit rotifera bdelloidea trăieşte, în mod normal, în apă dulce şi dispune de o abilitate incredibilă de a supravieţui. Cercetătorii ruşi au descoperit animalul în premafrostul siberian cu ajutorul unei platforme de foraj.

„Raportul nostru este cea mai puternică dovadă până în prezent că animalele multicelulare ar putea suporta zeci de mii de ani în criptobioză, o stare în care metabolismul este aproape complet oprit”, a spus Stas Malavin, de la Institutul pentru probleme fizico-chimice şi biologice ale solului din Pushchino, Rusia.

Cercetările anterioare au arătat că rotifera poate supravieţui până la 10 ani, dacă este îngheţată. Într-un nou studiu, cercetătorii ruşi au folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina vârsta specimenului identificat între 23.960 şi 24.485 de ani.

Studiul a fost publicat în jurnalul Current Biology, luni.

Cercetătorii descoperiseră deja microbi unicelulari capabili să supravieţuiască aparent la nesfârşit. Astfel, în cazul organismelor multicelulare a fost raportată existenţa unui vierme nematod în vârstă de 30.000 de ani care a revenit la viaţă. De asemenea, muşchii şi anumite plante s-au regenerat după câteva mii de ani de gheaţă.

În ceea ce priveşte rotifera, odată dezgheţat, animalul a putut să se reproducă folosind un proces numit partenogeneză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici