CERN anunţă repornirea Large Hadron Collider

Cel mai mare accelerator de particule din lume a fost repornit, vineri, după soluţionarea unei probleme electrice care a determinat oprirea sa cu doar câteva zile înainte de a continua experimentele, a anunţat Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN).

32 afișări
Imaginea articolului CERN anunţă repornirea Large Hadron Collider

CERN anunţă repornirea Large Hadron Collider (Imagine: Mediafax/AFP)

Problema a afectat un sistem de răcire pentru magneţii proiectaţi să dirijeze razele de particule în jurul tunelului circular al Large Hadron Collider.

Purtătorul de cuvânt al CERN, James Gillies, a declarat că transformatorul cu greutatea de 30 de tone al sistemului de răcire a cedat joia trecută şi a fost nevoie de o săptămână pentru a înlocui echipamentul şi a readuce temperatura la nivelul necesar.

Magneţii din tunelul LHC sunt răciţi la -271 de grade Celsius (-456,25 grade Fahrenheit), care este aproape de zero absolut şi mai rece decât în spaţiu.

"În termeni profani, LHC este un frigider mare şi o parte a sursei de energie s-a stricat", a spus el.

LHC a avut nevoie de aproape 20 de ani pentru a fi realizat şi a costat 3,76 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici