Charles Bolden a devenit primul director de culoare al NASA

Charles Bolden, un fost astronaut şi general în rezervă al marinei americane, a fost confirmat, miercuri seară, în funcţia de director al NASA, devenind prima persoană de culoare care conduce Agenţia Spaţială Americană.

26 afișări
Imaginea articolului Charles Bolden a devenit primul director de culoare al NASA

Confirmarea lui Charles Bolden în funcţie era aşteptată de toată lumea şi a avut loc la puţin timp după lansarea navetei Endeavour către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), miercuri seară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confirmarea lui Charles Bolden în funcţie era aşteptată de toată lumea şi a avut loc la puţin timp după lansarea navetei Endeavour către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), miercuri seară.

Al 12-lea şef al NASA, de la înfiinţarea acestei agenţii în 1958, în vârstă de 62 de ani, îi succede în funcţie inginerului şi omului de ştiinţă Michael Griffin.

Lori Garver, în vârstă de 48 de ani, consilier la Casa Albă pe probleme spaţiale şi, totodată, purtător de cuvânt a NASA, a fost confirmată şi ea, miercuri, de Senatul american, în funcţia de director-adjunct al Agenţiei Apaţiale Americane.

Charles Bolden a zburat de patru ori în spaţiu la bordul unei navete spaţiale, între anii 1986 şi 1994, fiind comandantul a două dintre aceste misiuni. El a devenit ulterior asistentul directorului adjunct al NASA.

Una dintre misiunile spaţiale ale sale, care a avut loc în 1990, a constat în amplasarea pe orbită a Hubble, primul telescop spaţial, care a revoluţionat astronomia mondială.

Un alt zbor spaţial la care a participat Bolden a fost cel care a marcat prima misiune comună ruso-americană, în timpul căreia un cosmonaut rus a fost inclus în echipajul unei navete americane.

Confirmarea lui Bolden are loc în perioada în care o comisie de experţi independenţi, numită de preşedintele Barack Obama, examinează programul spaţial Constellation, lansat de fostul preşedinte american George W. Bush în 2004.

Programul Constellation are ca obiectiv revenirea astronauţilor americani pe Lună până în 2020, anticipând zborurile navetelor cu echipaj uman la bord către planeta Marte.

Constellation a depăşit deja cu mult bugetul alocat şi lasă Statele Unite fără niciun mijloc de transport al astronauţilor către ISS, în intervalul dintre retragerea din circulaţie a celor trei navete spaţiale americane, prevăzută pentru septembrie 2010, şi primul zbor al capsulei Orion, prevăzut pentru, cel mai devreme, 2015.

În această perioadă, NASA va depinde de navetele ruseşti Soyuz sau de alte vehicule spaţiale private pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS, avanpost spaţial ale cărui costuri au fost suportate în mare parte de către americani.

Comisia trebuie să îşi anunţe concluziile şi opţiunile la sfârşitul lunii august, după o serie de consultări publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici