Cine era de fapt tatăl lui Tutankhamon?

Cercetătorii egipteni vor încerca să determine, cu ajutorul unor mostre de ADN, identitatea tatălui faraonului Tutankhamon, care a rămas un mister pentru egiptologi, a declarat, luni, şeful Consiliului suprem pentru antichităţi egiptene, Zahi Hawass.

581 afișări
Imaginea articolului Cine era de fapt tatăl lui Tutankhamon?

Cercetătorii încearcă să determine identitatea tatălui lui Tutankhamon (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Tânărul faraon Tutankhamon, a cărui mumie a fost descoperită într-un sarcofag din aur masiv ornat cu turcoaze, în 1922, de către arheologul englez Howard Carter, a domnit între anii 1333 - 1324 înaintea erei noastre.

Identitatea tatălui acestuia este o enigmă, la fel ca şi circumstanţele morţii sale.

"Nu ştim cine a fost tatăl său. Era Akhenaten sau Amenhotep al III-lea", a declarat Hawass într-o conferinţă de presă.

Specialistul a indicat că prelevările de ADN vor fi efectuate cu ajutorul unor experţi de la facultatea de medicină din cadrul Universităţii din Cairo şi că vor fi realizate şi teste radiologice.

Studiul va fi efectuat în special în Valea Regilor - situată pe malul de vest al Nilului, în dreptul oraşului Luxor -, a spus Hawass.

Consiliul suprem pentru antichităţi egiptene s-a opus până recent efectuării de analize asupra mumiilor, pentru că acestea erau realizate de "străini, în laboratoare nespecializate", a mai spus Hawass.

Rezultatele analizelor vor fi anunţate în februarie, a adăugat egiptologul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici