Ciocolata consumată cu regularitate după un infarct reduce riscul de deces

Persoanele care, după ce au suferit un infarct, consumă ciocolată de cel puţin două ori pe săptămână prezintă de trei ori mai puţine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiovasculare, comparativ cu cei care nu consumă deloc acest desert, potrivit unui studiu suedez preluat de AFP.

724 afișări
Imaginea articolului Ciocolata consumată cu regularitate după un infarct reduce riscul de deces

Ciocolata consumată cu regularitate după un infarct reduce riscul de deces

Consumul de ciocolată este "puternic asociat cu reducerea mortalităţii cardiace în rândul persoanelor - non-diabetice - care au supravieţuit unui infarct", subliniază autorii acestui studiu, ce va fi publicat în numărul din septembrie al Journal of Internal Medicine.

Cel mai adesea, din cauza nivelului de grăsimi şi zahăr, ciocolata nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet.

La studiu, coordonat de profesorul Imre Janszky şi colegii săi de la Institutul Karolinska (Stockholm), au participat 1.169 de persoane non-diabetice, cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, care suferiseră un infarct la începutul anilor 1990.

Participanţii au fost monitorizaţi pe parcursul celor opt ani care au urmat spitalizării.

Înainte de a părăsi spitalul, ei au oferit informaţii în legătură cu consumul de ciocolată (neagră sau cu lapte) - zilnic, săptămânal, lunar - din cele 12 luni care au precedat infarctul. De asemenea, au fost luaţi în calcul şi factori precum consumul de alcool, obezitatea, dependenţa de tutun.

Cercetătorii au evidenţiat deja, de multă vreme, virtuţile boabelor de cacao asupra tensiunii arteriale şi a fluidităţii sângelui.

Antioxidanţii conţinuţi de boabele de cacao, care se găsesc din plin în ciocolata neagră, sunt "responsabili" de reglarea tensiunii arteriale şi a fluidităţii sângelui. Însă este foarte importantă concentraţia de cacao din ciocolată, la unele abia ajungând la 10 - 15%.

Alte studii au demonstrat că ciocolata poate reduce mortalitatea la vârsta a treia.

Noul studiu, subliniază autorii lui, este primul care demonstrează reducerea riscului de deces provocat de maladii cardiace, după un prim infarct.

Totuşi, medicii, care se confruntă frecvent cu excesul de greutate al pacienţilor, trebuie să rămână "prudenţi". Profesorul Kenneth Mukamal, din Boston (SUA), coautor al studiului, recomandă ciocolata, dar "în cantităţi mici".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici