Colesterolul bun, benefic şi pentru creier

O concentraţie mai mare în organism de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare/ HDL) este benefică nu doar pentru sistemul cardiovascular, ci şi pentru creier, pe care îl protejează contra maladiei Alzheimer, informează cercetătorii americani, citaţi de Reuters.com.

130 afișări
Imaginea articolului Colesterolul bun, benefic şi pentru creier

Colesterolul bun, benefic şi pentru creier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Savanţii din Statele Unite au ajuns la concluzia că persoanele de peste 65 de ani care prezintă în organism concentraţii mari de HDL beneficiază de o scădere cu 60% a riscului de a se îmbolnăvi de Alzheimer, comparativ cu persoanele de aceeaşi vârstă care au concentraţii scăzute de HDL în organism.

Potrivit acestui studiu, se pare că nu contează dacă voluntarii au ajuns să aibă în organism o concentraţie ridicată de HDL pe cale naturală sau prin administrarea unor medicamente - statine - concepute cu scopul de a creşte nivelul colesterolului bun din sânge.

Autorii studiului afirmă că descoperirea lor ar putea fi utilizată în viitor ca un mijloc de prevenire a declanşării maladiei Alzheimer, o boală degenerativă a creierului, în prezent incurabilă, care afectează peste 26 de milioane de persoane pe plan mondial.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.130 de persoane în vârstă de peste 65 de ani, de origine caucaziană, hispanică şi africană.

La începerea studiului, voluntarii nu sufereau de pierderi de memorie, iar pe durata studiului, cercetătorii americani au efectuat o serie de teste neuropsihologice pentru a diagnostica maladia Alzheimer.

În funcţie de concentraţia de HDL din sânge, voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri: grupul voluntarilor cu concentraţie ridicată de HDL (peste 55 de unităţi) şi grupul voluntarilor cu concentraţie scăzută de HDL (sub 38 de unităţi).

Cercetătorii au căutat să identifice pacienţii expuşi celor mai mari riscuri de a se îmbolnăvi de Alzheimer, nu pe aceia care sufereau de demenţă vasculară.

Savanţii americani au efectuat măsurători ale nivelului total de colesterol, nivelului de HDL şi nivelului de grăsimi din sânge (trigliceride).

Voluntarii care prezentau în organism o concentraţie de HDL de peste 60 de unităţi sunt expuşi celor mai mici riscuri de a se îmbolnăvi de Alzheimer, afirmă reprezentanţii American Heart Association.

Potrivit medicilor americani, o concentraţie de 55 de unităţi de HDL în sânge poate fi obţinută relativ uşor, printr-o schimbare de dietă şi prin practicarea sistematică a exerciţiilor fizice. Anumite medicamente, precum niacina - o vitamină din complexul B3-, sunt capabile să crească concentraţia de HDL din organism cu până la 25%.

Studiul a fost coordonat de Christiane Reitz de la Taub Institute din New York, afiliat celebrei Universităţi Columbia, şi a fost publicat în revista medicală Archives of Neurology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici