Consumul de peşte previne instalarea insuficienţei renale la diabetici

Consumul regulat de peşte contribuie la prevenirea instalării insuficienţei renale la persoanele care suferă de diabet, potrivit unui studiu efectuat la scară largă în Marea Britanie, publicat în American Journal of Kidney Diseases.

21 afișări
Imaginea articolului Consumul de peşte previne instalarea insuficienţei renale la diabetici

Consumul de peşte previne instalarea insuficienţei renale la diabetici

Deşi persoanelor care suferă de diabet li se recomandă limitarea cantităţii de proteine pentru a preveni deteriorarea rinichilor, un studiu recent a scos la iveală faptul că nu cantitatea, ci calitatea proteinelor este importantă.

Cu toate că cercetătorii au descoperit că un consum de peşte ar putea îmbunătăţi starea de sănătate a bolnavilor de diabet, dovezile epidemiologice erau insuficiente.

Din acest motiv, profesorul Amanda I. Adler, de la Medical Research Council Epidemiology Unit din Cambridge, şi colegii săi au efectuat un studiu asupra a 22.000 de subiecţi.

În rândul celor 517 subiecţi care sufereau de diabet, prevalenţa albuminei (proteine) în urină (macroalbuminurie) - un indicator al maladiilor renale - e fost de 8,3%.

Potrivit rezultatelor chestionarelor pe care le-au completat subiecţii, care aveau în vedere dieta alimentară a acestora, prevalenţa albuminuriei în rândul diabeticilor care consumau peşte mai puţin de o dată pe săptămână era de 18%, faţă de 4% în rândul celor care consumau acest aliment de cel puţin două ori pe săptămână.

După ce au luat în considerare datele clinice, sociale, demografice, de stil de viaţă şi alimentaţie, consumul de peşte a rămas un factor semnificativ în ceea ce priveşte prevenirea macroalbuminuriei în rândul diabeticilor.

Cercetătorii cred că nutrienţii unici din compoziţia peştelui previn deteriorarea rinichilor printr-un control mai bun al zaharurilor din sânge şi prin profilul îmbunătăţit al lipidelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici