Consumul zilnic de bere poate spori riscul de a dezvolta diverse forme de cancer

Consumul zilnic de bere, dar şi de băuturi alcoolice tari, poate spori de până la trei ori riscul de a dezvolta diverse forme de cancer, potrivit rezultatelor unui studiu canadian.

8007 afișări
Imaginea articolului Consumul zilnic de bere poate spori riscul de a dezvolta diverse forme de cancer

Consumul zilnic de bere poate spori riscul de a dezvolta diverse forme de cancer (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal au monitorizat efectele consumului de alcool la 3.600 de bărbaţi canadieni, cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani.

Astfel, ei au constatat că persoanele care beau zilnic cel puţin un pahar de alcool sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer, comparativ cu cele care beau ocazional sau deloc.

Cele mai frecvente tipuri de cancer înregistrate în rândul persoanelor care consumă zilnic alcool sunt cele la esofag, stomac, colon, pancreas, plămâni, ficat şi prostată.

Cercetătorii au luat în considerare şi de tipul de alcool consumat şi au constatat că numai berea şi băuturile spirtoase, nu şi vinul, pot spori riscul de a dezvolta aceste forme de cancer.

Ei au descoperit că bărbaţii care consumă alcool de până la şase ori pe săptămână prezintă cu 83% mai multe riscuri să dezvolte cancer la esofag decât abstinenţii şi persoanele care consumă alcool ocazional, în timp ce cei care consumă alcool zilnic riscă de trei ori mai mult să se îmbolnăvească.

În plus, în cazul bărbaţilor care consumă alcool zilnic, riscul creşte direct proporţional cu numărul de ani în care au băut alcool zi de zi.

"Rezultatele pe care le-am obţinut arată că cei care au consumat alcool cel mai frecvent de-a lungul vieţii au fost expuşi şi celei mai mari creşteri a riscurilor de a avea mai multe forme de cancer", a spus profesorul Andrea Benedetti.

Pe de altă parte, potrivit mai multor studii anterioare, consumul moderat de alcool - maximum două pahare pe zi - ar fi un obicei sănătos, mai ales în ceea ce priveşte prevenirea bolilor de inimă.

Dar actualul studiu arată că şi acest nivel al consumului de alcool poate duce la riscuri sporite în ceea ce priveşte anumite forme de cancer, cel puţin atunci când este vorba de bere sau băuturi spirtoase.

"Pentru a aduce la acelaşi nivel riscul de cancer cu cel de boli cardiovasculare, oamenii ar trebui să discute cu medicul lor", a spus Benedetti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici