Copiii alergici la produsele lactate ar putea dezvolta o toleranţă faţă de aceste alimente

Copiii care suferă de intoleranţă la produsele lactate ar putea dezvolta o toleranţă faţă de aceste alimente cu ajutorul unei terapii combinate, ce constă în administrarea unui medicament antialergic şi o creştere graduală a expunerii la lapte, denumită senzitivizare, relatează ivillage.com.

179 afișări
Imaginea articolului Copiii alergici la produsele lactate ar putea dezvolta o toleranţă faţă de aceste alimente

Copiii alergici la produsele lactate ar putea dezvolta o toleranţă faţă de aceste alimente (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Aproximativ 3 milioane de copii din Statele Unite sunt alergici la un anumit aliment. Intoleranţa la produsele lactate reprezintă una dintre cele mai comune alergii alimentare întâlnite la copii, afectând circa 2,5% din totalul copiilor mai mici de trei ani.

Tratamentul bazat doar pe senzitivizare - expunerea copiilor la cantităţi mici, dar care cresc gradual, de alimente la care ei sunt alergici - are adeseori succes. Însă acesta este un proces lent care conţine în plus riscul de a provoca reacţii alergice.

Căutând metode mai rapide şi mai sigure de tratament, medicii de la Harvard Medical School şi Children's Hospital din Boston au testat pe un grup mic de copii o abordare duală - senzitivizarea dublată de administrarea de Xolair (omalizumab), un medicament care blochează acţiunea proteinei Imunoglobulina E (IgE), o substanţă sintetizată pe cale naturală în organism, care provoacă uneori reacţii alergice. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate, luni, la San Francisco, la conferinţa anuală organizată de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology.

Experţii consideră că studiul prezentat la această conferinţă ar trebui considerat ca un studiu preliminar, doarece el nu a fost încă validat de o serie de teste riguroase, clasice, care apar de regulă în publicaţiile medicale.

În cadrul acestui studiu preliminar, copii testaţi au primit mai întâi câteja injecţii cu Xolair. Pe parcursul următoarelor 10 săptămâni, ei au fost expuşi în mod gradual la cantităţi tot mai mari de lapte, continuând tratamentul cu acest medicament. Apoi administrarea de Xolair a fost întreruptă, însă desenzitivizarea - sub forma includerii în dieta zilnică a 60 de mililitri de lapte - a continuat încă opt săptămâni.

Toţi copii incluşi în acest studiu au urmat un tratament complet, iar medicamentul Xolair a acţionat ca o "pătură de protecţie", a explicat Kari Nadeau, medic la Stanford University School of Medicine, coautor al studiului.

"Fără acest tratament, circa 20% din persoanele care încep imunoterapia orală renunţă la această terapie, în parte din cauza reacţiilor alergice de intoleranţă ce apar la începutul tratamentului", a explicat Kari Nadeau.

La finalul studiului, nouă dintre cei 11 copii testaţi au putut să consume până la 325 de miligrame de produse lactate în fiecare zi fără a suferi reacţii alergice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici