Creştere ALARMANTĂ a numărului de cazuri de CANCER DE PIELE la persoane sub 40 de ani. Fenomenul este legat şi de saloanele de bronzat

Numărul cancerelor de piele înregistrează o creştere alarmantă la persoanele în vârstă de până la 40 de ani din Statele Unite, în ultimele decenii, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta, care atribuie acest fenomen, parţial, folosirii saloanelor de bronzat.

1492 afișări
Imaginea articolului Creştere ALARMANTĂ a numărului de cazuri de CANCER DE PIELE la persoane sub 40 de ani. Fenomenul este legat şi de saloanele de bronzat

Creştere ALARMANTĂ a numărului de cazuri de CANCER DE PIELE la persoane sub 40 de ani. Fenomenul este legat şi de saloanele de bronzat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii au analizat statisticile medicale ale unor pacienţi cu vârstele între 18 şi 39 de ani, diagnosticaţi pentru prima dată cu melanom între anii 1970 şi 2009.

Oamenii de ştiinţă au constatat în această perioadă că incidenţa acestui tip de cancer a crescut de opt ori în rândul femeilor tinere şi de patru ori la bărbaţi.

În general, pe durata unei vieţi, riscul de melanom este mai mare la bărbaţi decât la femei, însă situaţia este inversată în cazul tinerilor adulţi şi al adolescenţilor, au precizat autorii acestui studiu, coordonat de medicul dermatolog Jerry Brewer de la Mayo Clinic din Statele Unite.

Savanţii americani au studiat un grup de populaţie din statul Minnesota, care a fost apoi monitorizat timp de mai multe decenii.

Studiul a fost publicat în numărul din luna aprilie al revistei Mayo Clinic Proceedings.

"Ne aşteptam la o creşteră netă (a numărului de cancere, n.r.), aşa cum au arătat în trecut o serie de studii, dar am descoperit o incidenţă încă şi mai mare decât cea sugerată de statisticile oferite de National Cancer Institute (NCI), mai ales în cazul subiecţilor între 20 de ani şi 30 de ani", au subliniat autorii studiului.

În opinia lor, această "explozie" a cancerelor de piele la tinerii adulţi s-ar explica printr-o folosire tot mai frecventă a saloanelor de bronzat, mai ales de către femei.

"Un studiu recent a dezvăluit faptul că persoanele care recurg frecvent la lampa de bronzat prezintă un risc cu 74% mai mare de a dezvolta un melanom, iar noi ştim deja că femeile tinere apelează mai des la această tehnologie decât bărbaţii tineri", a precizat medicul Brewer.

Aceiaşi cercetători au constatat şi o scădere a ratei mortalităţii cauzate de melanom în decursul ultimilor ani, fapt care ar putea fi explicat printr-o detectare mai timpurie şi prin îngrijiri medicale mai prompte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici