Cum arată o bancă de celule stem, locul de unde ar putea veni salvarea unei vieţi

Din circa 200.000 de naşteri anuale în România, în jur de 8.000 de părinţi recoltează celule stem, iar în doi ani se aşteaptă ca numărul lor să crească. Prima recoltare de celule s-a făcut, la noi, în 2006, iar acum deja există zece bănci; majoritatea, însă, stochează probele în străinătate.

106 afișări
Imaginea articolului Cum arată o bancă de celule stem, locul de unde ar putea veni salvarea unei vieţi

Cum arată o bancă de celule stem, locul de unde ar putea veni salvarea unei vieţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cartierul Pipera din Capitală s-a deschis o bancă de celule stem, care până acum trimitea probele la păstrare în Polonia. Nu bănuieşti, când treci cu tramvaiul 16 prin faţa clădirii, că puţin mai încolo se întâmplă lucruri, până mai ieri, SF.

Trei omuleţi, albi din cap până în picioare, forfotesc încoace şi încolo, închişi într-un fel de acvariu mai mare. Fiecare ţine câte o punguţă de sânge în mână - unul o pune la eprubetă, altul tocmai taie cu foarfeca furtunaşul altei pungi.

Poartă mănuşi subţiri din latex, un fel de glugă pe cap şi mască pe jumătate din faţă. Nu li se mai văd decât ochii. Aerul din "acvariu" e steril, tratat cu radiaţie UV şi nu trebuie contaminat nici măcar cu propria respiraţie. Ne uităm prin pereţii de sticlă şi parcă am fi la cinematograf: omuleţii cântăresc, numără şi taie cu cleştii fără să ne arunce o privire; întreaga lume s-a concentrat în cei 20 de mililitri de sânge din punga de alături. Nu-şi permit nicio eroare; ce fac ei acolo ar putea salva într-o zi viaţa unui om. "Acvariul" este inima băncii de celule stem din Pipera, Bucureşti, inaugurată acum o lună, cu un milion de euro.

Citeşte mai multe despre cum arată o bancă de celule stem pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici