Cum să alegi un aparat de aer condiţionat în vara 2022

Cauţi să cumperi un nou aparat de aer condiţionat?

647 afișări
Imaginea articolului Cum să alegi un aparat de aer condiţionat în vara 2022

Cum să alegi un aparat de aer condiţionat

Vara 2022 se anunţă mai caniculară decât vara 2021, estimează meteorologii de la AccuWeather.

HomeAirGuide vă dă mai multe opţiuni disponibile, de la clasicul aparat central de aer condiţionat la unităţi portabile  pentru ferestre şi la sisteme mini split fără conducte şi multe altele. Poate este greu să-ţi dai seama cum să alegi un climatizator care să funcţioneze cel mai bine pentru nevoile tale în această vară toridă.

Din fericire, veţi găsi toate răspunsurile în acest ghid pas cu pas.

Cum să alegeţi unitatea AC potrivită care se va potrivi scopului şi bugetului dorit? În primul rând, calea către alegerea aparatului de aer condiţionat  implică o planificare şi o gândire atentă înainte de a lua decizia. 

Pe piaţă este o mare varietate de climatizatoare, de la cele clasice la cele de ultimă generaţie cu comandă vocală. 

  

Pasul 1: Stabilirea bugetului

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceţi atunci când alegeţi un aparat de aer condiţionat este să decideţi cât să cheltuiţi pentru o unitate de răcire.

În general, climatizatoarele tind să se încadreze în categoria „electrocasnicelor foarte scumpe”.

Cu toate acestea, în funcţie de buget, puteţi obţine un sistem de răcire relativ accesibil, care vă poate economisi bani pe termen lung.

Climatizatoarele de fereastră costă în medie între 150 şi 300 dolari pe Amazon. 

Acestea sunt cele mai bune pentru persoanele care caută cea mai ieftină modalitate de a se bucura de răcoare, dar sunt destinate să răcească o singură cameră.

Unităţile de fereastră trebuie să fie instalate în interiorul unei ferestre, dar sunt destul de uşor de realizat.

Climatizatoarele de perete sunt în medie între 500 şi 800 dolari pe Amazon. 

Aceste climatizatoare  sunt practic identice cu cele de ferestre, dar le instalaţi printr-un perete. Fiecare unitate vine cu un manşon care este folosit pentru a susţine greutatea unităţii în interiorul peretelui.

Acest tip de climatizator este bun pentru persoanele care doresc să menţină utilizarea ferestrelor existente având în acelaşi timp un sistem ieftin de aer condiţionat.

Climatizatoarele mini split fără conducte sunt în medie între 700 şi 2.500 dolari pe Amazon

Aceste climatizatoare sunt grozave pentru oricine doreşte răcire într-o cameră fără ferestre sau nu poate instala conducte pentru un sistem central de aer condiţionat.Includ două părţi: o unitate interioară şi o unitate exterioară. Unitatea interioară este montată pe un perete şi furnizează aer rece în timp ce unitatea exterioară alimentează sistemul şi este montată pe un perete exterior sau la nivelul solului.

Aceste unităţi AC pot fi folosite pentru a răci o singură cameră sau conectate între ele pentru a răci mai multe camere simultan.

Climatizatoarele centrale costă  în medie între 1.000 şi 3.500 dolari pe Amazon 

Multe magazine vin acum cu aceste unităţi deja instalate; cu toate acestea, puteţi adăuga un nou sistem dacă nu există unul.

Este recomandat să chemaţi instalatori calificaţ datorită complexităţii adăugării conductelor şi a dimensionării adecvate a climatizatoarelor.  

Scopul aparatelor de aer condiţionat central este de a răci o casă întreagă simultan. Aerul rece trece prin conductele care se află în spatele pereţilor şi tavanelor.

 

Pasul 2: Luarea în considerare a restricţiilor structurale

Atunci când alegeţi climatizatorul sau aparatul de aer condiţionat potrivit, este important să vă amintiţi atât spaţiul fizic oferit, cât şi structura încăperii în care veţi instala unitatea.

Spaţiul fizic

Instalarea unui climatizator prea puternic pentru camera în care este amplasat poate cauza mai multe probleme de sănătate. Unitatea va alterna între pornirea şi oprirea ciclică mult prea des.

Puteţi experimenta un nivel ridicat de umiditate în cameră. Unitatea de curent alternativ va consuma cantităţi mai mari de energie electrică, 
Comutarea frecventă între cicluri poate cauza uzura timpurie a utilajelor. .

Pe de altă parte, dacă aparatul de aer condiţionat este prea mic şi cu putere redusă pentru cameră, cea mai evidentă problemă este că locuinţa ta nu va fi răcită corespunzător.

De asemenea, poate creşte costurile energiei electrice deoarece trebuie să funcţioneze la putere maximă pentru perioade mai lungi de timp.

Cea mai bună modalitate de a alege aparatul de aer condiţionat de dimensiunea potrivită este măsurarea încăperii în care intenţionaţi să o amplasaţi.

Restricţii structurale

În funcţie de tipul de casă sau apartament pe care îl aveţi, pot exista anumite restricţii legale cu privire la tipurile de climatizatoare pe care le puteţi instala.

De exemplu, anumite zone rezidenţiale şi ansambluri de apartamente nu vă vor permite să instalaţi climatizatoare pentru ferestre, deoarece o parte din ele atârnă pe fereastră.

În plus, este posibil să nu puteţi instala prin perete climatizatoare sau sisteme mini split fără conducte deoarece necesită modificări structurale ale pereţilor.

Cu toate acestea, climatizatoarele portabile sunt de obicei permise, deoarece aceste unităţi nu atârnă pe ferestre şi nu necesită nicio instalare specială.

În ceea ce priveşte aerul condiţionat central, este posibil ca unele locuinţe care nu au fost construite cu acest sistem să nu poată facă faţă acestui tip de aparat din cauza structurii.

Conductele sunt necesare pentru acest tip de climatizatoare şi spaţiul disponibil ar putea să nu permită acest lucru.

Prin urmare, dacă doriţi aer rece în interiorul casei dvs., va trebui să vă alegeţi cu grijă tipul de aparat, să vă informaţi despre clădirea în care locuiţi, să vă consultaţi cu administratorul de bloc în caz că locuiţi la apartament. 

Pasul 3: Stabilirea listei de nevoi

După ce v-aţi stabilit bugetul şi aţi rezolvat problema restricţiilor  cu care vă puteţi confrunta la instalarea dispozitivului, acum este timpul să răspundeţi la marea întrebare: pentru ce anume aveţi nevoie de un aparat de aer conditionat?

Pune-ţi aceste întrebări pentru a-ţi da seama cum să alegi climatizatorul potrivit.

Te enervează instalarea dificilă?
Unele climatizatoare, cum ar fi aparatele de aer condiţionat centrale şi sistemele mini split fără conducte  necesită o instalare extinsă care trebuie efectuată de profesionişti.

Alte tipuri de aparate necesită eforturi minime pentru instalare, cum ar fi aparatele de aer condiţionat pentru ferestre şi climatizatoarele condiţionat .

Vrei să economiseşti cât mai multă energie?
Dacă conservarea energiei şi economisirea banilor la factura electrică sunt importante pentru dvs., atunci veţi dori să alegeţi aparatul care să vă menţină cheltuielile scăzute.

Un aparat de aer condiţionat central costă cel mai mult, în timp ce climatizatoarele de fereastră şi cele prin perete sunt cele mai ieftine.

Climatizatoarele mini split fără conducte şi unităţile portabile de aer condiţionat se încadrează la consum moderat de energie.

Vrei un aparat care poate fi mutat  cu uşurinţă?
Pentru unii oameni, a avea o unitate de răcire care poate fi mutată cu uşurinţă între camere este extrem de importantă.

Singurul aparat de aer condiţionat care permite această mobilitate este cel portabil. 

Te deranjează zgomotul?

Scara decibelilor variază foarte mult în funcţie de aparatele de aer condiţionat.

Aparatele centrale de aer condiţionat sunt cele mai silenţioase, emiţând 10 dB, iar sistemele mini split fără conducte au 20 dB.

Climatizatoarele de fereastră şi cele prin perete sunt destul de tolerabile (50dB), deoarece cea mai zgomotoasă parte a sistemelor se află în exterior sau în altă cameră.

Climatizatoarele portabile sunt cele mai puternice (70 dB) şi pot fi la fel de zgomotoase ca un aspirator.

 

Pasul 4: Fă alegerea corectă

Acum că ai învăţat puţin despre aparatele de aer condiţionat şi ţi-ai pus câteva întrebări preliminare, acum este timpul să iei decizia finală cu privire la alegerea unui aparat de aer condiţionat.

Mai jos, am prezentat diferitele tipuri de climatizatoare şi cum funcţionează cel mai bine pe baza criteriilor de mai sus.

 

Climatizatoarele pentru ferestre

  • Preţ - Cea mai ieftină opţiune (de la 150  până la 300 dolari)
  • Nivel de zgomot tolerabil pentru majoritatea oamenilor (aproximativ 50 dB)
  • Nu ocupă spaţiu pe podea
  • Instalarea este simplă şi necesită doar o fereastră
  • Consum de energie electrică = scăzut 

 

Climatizatoarele prin perete

  • Preţ - Aceleaşi avantaje ca la un climatizator de fereastră, dar puţin mai scump (de la 400 până la 700 dolari)
  • Nu necesită fereastră şi poate fi instalată în altă cameră
  • Necesită instalare profesionistă  
  • Aparat portabil
  • Cea mai zgomotoasă opţiune (aproximativ 70 dB)
  • Ocupă spaţiu pe podea
  • Cel mai simplu proces de instalare pentru că poate fi pus în funcţiune în doar 10 minute.
  • Poate folosi o fereastră pentru a evacua aerul cald sau o serie de alte opţiuni portabile de aerisire 
  • Consum de energie electrică = scăzut 

 

Aparat de aer condiţionat mini split fără conducte

  • Preţ - Scump (de la 700 până la 2.500 dolari)
  • Foarte silenţios (aproximativ 20 dB)
  • Nu ocupă spaţiu pe podea
  • Nu necesită ferestre
  • Necesită instalare profesionistă  
  • Poate fi folosit într-o singură cameră sau poate răci mai multe camere în acelaşi timp
  • Consum de energie electrică = moderat 


Aparat de aer conditionat central

  • Preţ - cel mai scump (de la 1.000 până la 3.500 dolari)
  • Cea mai silenţioasă opţiune (aproximativ 10 dB)
  • Nu ocupă spaţiu pe podea
  • Nu necesită ferestre
  • Necesită instalare profesională
  • Nu poate răci o singură cameră. Trebuie să răcească toată casa deodată.
  • Consum de energie electrică =  foarte crescut 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici