Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate

Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate, în schimb, netratată corect, boala evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adăuga complicaţii, precum suicid sau consum de substanţe, spun medicii.

77567 afişări
Imaginea articolului Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate

Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate (Imagine: Shutterstock)

Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre celemai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cuimpact asupra funcţionalităţii pacientului, scădereaproductivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi, în cazurisevere, pierderea dorinţei de a trăi.

La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 demilioane de oameni. În Europa se estimează că 50 demilioane de persoane suferă de această boală.

În prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire peglob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate. Conformestimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat dupăafecţiunile cardiovasculare.

Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femeidecât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativăodată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratament pentrudepresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi.

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Liga Românăpentru Sănătate Mintală, cu sprijinul companiei AstraZeneca, aulansat, marţi, programul "Nu eşti singură. Nu eşti singura!", careîşi propune să atragă atenţia asupra impactului pe care aceastăsuferinţă îl are în ceea ce priveşte calitatea vieţii, dar şi săsemnaleze faptul că poate fi tratată.

Obiectivul programului vizează informarea despre depresie,pentru ca pacienţii să recunoască din timp manifestările acesteiboli şi să se adreseze medicului psihiatru.

"Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de undiagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei, în specialdiferenţierea între depresia unipolară şi cea bipolară şi iniţiereaunui tratament specific. Tratamentul se adresează cauzei, adicădezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central, şi nuefectului, de aceea persoana afectată nu are de ce să seteamă", a spus marţi într-o conferinţă, Mirela Manea,medic psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" dinBucureşti.

Depresia poate să apară la orice vârstă, însă la 32 de ani estecea mai frecvent întâlnită.

"Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesarăo schimbare de mentalitate, de la «a ne fi ruşine sărecunoaştem», la o abordare proactivă. Depresia nu este exclusiv oboală a femeilor, dar este întâlnită mult mai frecvent în rândulacestora, de aici motto-ul programului «Nu eşti singură. Nu eştisingura!», a spus conferenţiar doctor Cătălina Tudose, medic primarpsihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Netratată corect, depresia evoluează către cronicizare, cudeteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care sepot adăuga complicaţii, precum suicid, consum de substanţe, aadăugat medicul Cătălina Tudose.

"Deşi este frecvent întâlnită, lucru confirmat de studiiepidemiologice desfăşurate în România, depresia este uneori dificilde recunoscut, diagnosticat şi tratat. Recunoaşterea şi tratareadepresiei sunt afectate de atitudinea negativă a publicului", aspus Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul "AlexandruObregia".

În România, printre aspectele particulare ale diagnosticului şitratamentului pacienţilor cu depresie se numără dificultateaacestora de a discuta despre problemele lor emoţionale şi tendinţade a solicita ajutor doar pentru probleme de natură fizică,reticenţa de a se adresa direct medicului specialist psihiatru, dinteama de stigmatizare, ignorarea bolii pentru o perioadă lungă detimp, cât şi lipsa de reacţie a familiei, prietenilor, colegilor şiadesea a tuturor celor din jur, au mai spus specialiştiipsihiatrii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici