Document semnat de Matei Basarab, descoperit de arhivarii din Alba

Un document cu o importantă valoare istorică, purtând semnătura voievodului Matei Basarab, a fost descoperit de arhivarii din Alba, documentul fiind o poruncă domnească şi având o vechime de aproape 400 de ani.

723 afișări
Imaginea articolului Document semnat de Matei Basarab, descoperit de arhivarii din Alba

Document semnat de Matei Basarab, descoperit de arhivarii din Alba (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)

Documentul este scris în slavă şi a fost donat instituţiei în anul 1975, de către Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia.

Directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Alba, Dana Zecheru, a declarat că, probabil, documentul a rămas necercetat întrucât nu a existat un specialist care să îl traducă, iar acesta nu avea ataşat, în arhivă, decât un rezumat al traducerii în limba maghiară.

Documentul a fost emis în data de 21 mai 1634, la Bucureşti, fiind o poruncă domnească. Aceasta întărea un contract de vânzare-cumpărare din Câmpulung Muscel.

Dana Zecheru a precizat că documentul oferă informaţii economice din perioada respectivă, informaţii despre curtea domnească a lui Matei Basarab, precizând numele boierilor şi ale demnitarilor vremii, dar furnizează şi informaţii preţioase despre localităţile din zonă, putând fi o dovadă istorică a atestării lor documentare.

Specialiştii din cadrul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Alba au descoperit, de asemenea, modificări şi completări cu litere chirilice, făcute pe document în jurul anului 1800, care stipulau revânzarea bunurilor din act.

Potrivit sursei citate, actul este scris pe pergament, având semnătura originală a voievodului, are sigilul timbrat şi cusut, fiind acoperit cu foiţă pentru a se păstra în timp.

Semnătura lui Matei Basarab de pe un hrisov, din 16 martie 1638, prin care voievodul, domn al Ţării Româneşti,

dăruieşte mânăstirii Bistriţa satele Vaideei şi Cândei (judeţul Vâlcea), precum şi părţi din satele Rămeşti şi Tismana

(Arhivele Statului Bucureşti, Colecţia Peceţi)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici