Doi sateliţi din sistemul Galileo, plasaţi cu succes pe orbită, cu ajutorul unei rachete Soyuz

Doi sateliţi din sistemul european de navigaţie prin satelit Galileo au fost plasaţi cu succes pe orbită, vineri dimineaţă, cu ajutorul unei rachete Soyuz care a fost lansată de la baza spaţială Sinnamary din Guyana franceză, informează lepoint.fr.

219 afișări
Imaginea articolului Doi sateliţi din sistemul Galileo, plasaţi cu succes pe orbită, cu ajutorul unei rachete Soyuz

Doi sateliţi din sistemul Galileo, plasaţi cu succes pe orbită, cu ajutorul unei rachete Soyuz (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Lansarea a avut loc vineri dimineaţă, la ora 02.08 GMT, şi s-a derulat aşa cum era prevăzut. Cei doi sateliţi au fost plasaţi pe orbită, "cu succes", a spus Stéphane Israel, CEO al companiei Arianespace. "Misiunea a fost o reuşită perfectă", a precizat el.

La nouă minute după decolare, Fregat, etajul superior al lansatorului spaţial, s-a separat de corpul central al rachetei, şi-a pornit motoarele şi a plasat pe orbită sateliţii Sat-9 şi Sat-10, fabricaţi de compania germană OHB. Cei doi sateliţi au fost plasaţi cu succes pe o orbită circulară, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la 3 ore şi 48 de minute după decolare.

Ei reprezintă al nouălea şi al zecelea satelit din reţeaua Galileo care, atunci când va fi finalizată, va include 30 de sateliţi (dintre care unii vor fi de rezervă).

Proiect emblematic al Comisiei Europene, sistemul Galileo, al cărui concept a fost creat la începutul anilor 2000, vizează reducerea dependenţei UE de GPS-ului american (Global Positioning System), îmbunătăţind în acelaşi timp serviciile oferite utilizatorilor, graţie preciziei sale foarte mari în numeroase domenii - rutier, maritim, agricol etc. Însă acest program spaţial european s-a confruntat cu numeroase dificultăţi de-a lungul anilor, acumulând întârzieri în derulare, iar costurile sale au crescut de la 3,3 miliarde de euro la 5,5 miliarde de euro.

Primii doi sateliţi din sistemul Galileo au fost lansaţi în octombrie 2011. În august 2014, sateliţii 5 şi 6 din această reţea au fost plasaţi pe o orbită incorectă. Ulterior, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a reuşit să îi plaseze pe o orbită mai bună. Aceşti doi sateliţi vor putea deveni operaţionali la începutul anului viitor în ceea ce priveşte serviciul de navigaţie. În schimb, Sat-4, unul dintre cei patru sateliţi-test lansaţi în 2011 şi 2012, s-a confruntat cu o defecţiune importantă. Acest satelit nu va putea să funcţioneze corect.

După semi-eşecul din august 2014, constructorul rus al modulului Fregat a făcut corecţiile necesare la etajul superior al lansatorului Soyuz. Racheta rusească a lansat apoi cu succes sateliţii 7 şi 8 din sistemul Galileo, în martie 2015. După lansarea reuşită de vineri, o nouă lansare a unei rachete Soyuz, cu alţi doi sateliţi la bord, va avea loc în decembrie 2015. Apoi, racheta franceză Ariane 5 ES va prelua ştafeta şi va încerca să plaseze pe orbită alţi patru sateliţi, în al doilea semestru din 2016. UE speră ca, până la sfârşitul anului 2016, să plaseze cu succes pe orbită cel puţin 16 sateliţi funcţionali şi că sistemul Galileo să fie în măsură să asigure primele servicii pentru utilizatorii săi . Comisia Europeană speră că sistemul Galileo va deveni total operaţional în 2020.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici