Două erupţii solare masive au avut loc pe Soare. Cât de periculoase sunt

  • Două erupţii au fost raportate pe Soare, dar cercetătorii susţin că nu sunt direcţionate spre Pământ.
  • Din decembrie 2019 ne aflăm în cel de-al 25-lea ciclu solar , iar maximul solar va fi între anii 2023 şi 2025.
  • Furtunile solare masive pot perturba sateliţii şi reţelele de telecomunicaţii şi pot fi periculoase pentru astronauţii aflaţi în misiune pe orbita Terrei.
527 afișări
Imaginea articolului Două erupţii solare masive au avut loc pe Soare. Cât de periculoase sunt

Două erupţii solare masive au avut loc pe Soare. Unde se vor îndrepta

Express anunţă că două erupţii au avut loc pe Soare. Doctorul Tamitha Skov, un fizician expert pe meteorologie spaţială, a avertizat că „nu sunt  încă furtuni solare mari direcţionate spre Pământ, dar suntem în alertă maximă. Mai multe grupuri de pete solare sunt în vizibilitatea Pământului chiar acum. Două dintre petele solare sunt foarte mari, dar niciuna nu a lansat ceva semnificativ.”

Cele mai multe erupţii solare şi ejecţii de masă coronară îşi au originea în aceste regiuni active magnetic din jurul petelor solare vizibile. 

Canalul educaţional Kurzgesagt – In a Nutshell de pe You Tube, prezintă diferite tipuri de furtuni solare: vânturile solare, erupţii solare şi evacuarea a miliarde de tone de plasmă solară lansată din atmosfera Soarelui. Furtunile solare din ultima categorie pot perturba sateliţii şi reţelele de telecomunicaţii. Pot fi periculoase pentru astronauţii aflaţi în misiune pe orbita Terrei. 

Plasma este deviată de câmpul magnetic al Terrei, care redirecţionează particulele spre polii planetei şi astfel rezultă spectaculoasele aurore boreale.

Rareori se pot declanşa super-furtuni solare de tipul Evenimetului Carrington din 1859, care a comprimat violent câmpul magnetic al Terrei şi a pus în mişcare furtuni geomagnetice capabile să distrugă reţelele de electricitate şi telecomunicaţie. O furtună solară puternică s-a desfăşurat în 2012,  dar Pământul nu se afla în direcţia ei.  

Din decembrie 2019 ne aflăm în cel de-al 25-lea ciclu solar monitorizat care durează de 11 ani. Cercetătorii estimează că maximul solar va fi atins între anii 2023 şi 2025. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici