După analizarea a 6.300 de oameni, au fost descoperite genele care provoacă încărunţirea părului

Geneticienii de la University College London au realizat un studiu, publicat în revista Nature Communications, în care au identificat, pe lângă gena IRF4, un nou set de variaţii genetice asociate cu caracteristici precum spâncenele concrescute, părul facial gros şi buclele, scrie Descoperă.

3525 afișări
Imaginea articolului După analizarea a 6.300 de oameni, au fost descoperite genele care provoacă încărunţirea părului

După analizarea a 6.300 de oameni, au fost descoperite genele care provoacă încărunţirea părului

În cadrul studiului realizat de geneticienii de la University College London, un grup de cercetători a analizat genomul a mai mult de 6.300 de latino-americani (54% de sex feminin, 46% de sex masculin) din Brazilia, Columbia, Chile, Mexic şi Peru pentru a găsi gene asociate cu caracteristicile scalpului şi ale părului facial.

Oamenii de ştiinţă au căutat asocieri între anumite caracteristici genetice şi trăsături precum culoarea părului, înclinaţia spre încărunţit sau chelie, grosimea bărbii, densitatea părului la sprâncene şi sprâncenele crescute. Probele de sânge utilizate în studiu au fost colectate de la exponenţi diverşi: populaţie mixtă europeană, americană şi africană, informeaza descoperă.ro.

Gena responsabilă de încărunţire - IRF4 ajută la reglarea şi stocarea melaninei (pigmentul care determină, de asemenea, culoarea pielii). Alte gene studiate au inclus o variantă a genei FOXL2 care pare a fi asociată cu grosimea sprâncenelor şi PAX3, gena care dictează dacă bărbaţii vor avea sau nu sprâncenele unite. (În timp ce, atât bărbaţi cât şi femeile au fost testate pentru asocierile genetice cu părul de pe scalp, numai bărbaţi au fost testaţi pentru caracteristicile părului facial.)

În urma acestui studiu, oamenii de ştiinţă pot dezvolta metode de a schimba părul fără a apela la ondulator, coloranţi şi alte produse cosmetice. Deşi mai sunt necesare multiple cercetări, oamenii de ştiinţă ar putea putea crea un medicament pentru îndreptarea părului, pentru a opri încărunţirea podoabei capilare, dar şi pentru a elimina sprâncenele unite. Acest studiu ar putea ajuta la dezlegarea mecanismelor necunoscute din spatele bolilor asociate cu chelia, potrivit Descoperă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici