Echipajul de pe ISS se pregăteşte pentru două ieşiri în spaţiu, în august

Câţiva astronauţi din echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) vor participa la două ieşiri în spaţiu, pe 20 august şi pe 30 august, pentru a instala o serie de echipamente noi în exteriorul staţiei şi pentru a înlocui câteva instalaţii defecte, a anunţat marţi NASA.

174 afișări
Imaginea articolului Echipajul de pe ISS se pregăteşte pentru două ieşiri în spaţiu, în august

Echipajul de pe ISS se pregăteşte pentru două ieşiri în spaţiu, în august (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Cosmonauţii ruşi Ghenadi Padalka şi Yuri Malenchenko vor efectua o primă ieşire în spaţiu, de şase ore, pe 20 august, a declarat Dina Contella, coordonatoarea Expediţiei 32 - actuala misiune spaţială pe ISS -, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston.

Cei doi cosmonauţi veterani, care au împreună 12 ieşiri în spaţiu, vor instala un scut pentru a proteja unul dintre modulele ISS de micrometeoriţi şi de deşeurile spaţiale, precum şi o macara telescopică între două module ale staţiei.

Zece zile mai târziu, pe 30 august, americanca Sunita Williams şi japonezul Akihiko Hoshide vor ieşi la rândul lor în spaţiu pentru aproximativ şase ore şi jumătate, în principal pentru a înlocui o cameră video şi câteva cabluri defecte.

Ei vor instala şi dispozitivul de conectare necesar pentru apropiata sosire a unui laborator rus la bordul ISS.

Aceasta va fi cea de-a cincea ieşire în spaţiu pentru Sunita Williams şi prima pentru Akihiko Hoshide.

Principala provocare pentru cele două ieşiri pe orbită constă în realizarea lor într-un timp limitat, a precizat Kieth Johnson, coordonatorul celei de-a doua misiuni pe orbită.

"Vrem să fim siguri că echipajul nu va înregistra nicio întârziere la una din cele două sarcini. Am stabilit minutul pentru ieşirea lor în spaţiu şi putem să ne oprim în mai multe momente pentru a-i readuce la bordul staţiei, dacă va fi nevoie", a spus el.

Neprevăzutul ar putea veni din faptul că "am schimbat priorităţile şi sarcinile de îndeplinit, în raport cu sarcinile pentru care ei s-au pregătit în perioada antrenamentului", a precizat acelaşi coordonator de la NASA.

Pentru ieşirea pe orbită a cosmonauţilor ruşi, aspectul cel mai delicat va viza deplasarea acelei macarale telescopice, a precizat Dina Contella.

Pe lângă aceste două ieşiri orbitale, Expediţia 32 are misiunea de a pregăti sosirea la bordul ISS a patru vehicule spaţiale de tip cargo (două ruseşti, unul european şi unul japonez).

În prezent, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici