Epava corabiei care l-a dus pe Robert Scott în Antarctica, descoperită în largul Groenlandei - FOTO

Epava vasului Terra Nova, corabia care a transportat expediţia britanicului Robert Scott în Antarctica, în urmă cu 100 de ani, a fost descoperită de o echipă de cercetători americani în largul coastelor Groenlandei.

528 afișări
Imaginea articolului Epava corabiei care l-a dus pe Robert Scott în Antarctica, descoperită în largul Groenlandei - FOTO

Epava corabiei care l-a dus pe Robert Scott în Antarctica, descoperită în largul Groenlandei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Robert Scott şi echipa sa formată din alţi patru exploratori au plecat din portul Cardiff la bordul corabiei Terra Nova, în 1910, cu scopul de a deveni prima expediţie umană care va ajunge la Polul Sud, informează bbc.co.uk.

Corabia a continuat să funcţioneze şi după eşecul acelei expediţii polare şi s-a scufundat abia în 1943, în largul coastelor Groenlandei. În momentul naufragiului, Terra Nova se afla într-o călătorie organizată cu scopul de a aproviziona cu alimente bazele ştiinţifice din zona Arcticii, însă a fost prinsă de gheţuri. Echipajul de pe Terra Nova a fost salvat de spărgătorul de gheaţă Southwind din Marina de coastă americană.

Ajungând la Polul Sud geografic, în ianuarie 1912, Scott şi echipajul său au descoperit că au fost înfrânţi în această cursă de cucerire a Polului Sud de o echipă norvegiană, condusă de Roald Amundsen.

Toţi cei cinci exploratori britanici de pe Terra Nova au murit pe drumul de întoarcere de la Polul Sud. Trupurile lor neînsufleţite au fost găsite după opt luni de un echipaj trimis într-o misiune de cercetare.

Echipa exploratorilor britanici a devenit ulterior cunoscută sub denumirea "expediţia Terra Nova".

Epava corabiei Terra Nova a fost descoperită de cercetătorii de la Schmidt Ocean Institute care îşi testau radarul cu ultrasunete instalat la bordul ambarcaţiunii lor, nava R/V Falkor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici