- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- STOCKHOLM, (09.03.2010, 15:08)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Epave vechi de câteva mii de ani, descoperite pe fundul Mării Baltice
Mai multe epave, dintre care unele sunt vechi de câteva mii de ani, au fost descoperite pe fundul Mării Baltice, în timpul operaţiunilor de amplasare a unui nou gazoduct subacvatic, a anunţat Consiliul Patrimoniului din Suedia.
112 afișări

Epave vechi de câteva mii de ani, descoperite pe fundul Mării Baltice
"Am reuşit să identificăm epavele a 12 nave, dintre care nouă sunt foarte vechi", a declarat Peter Norman, consilier al instituţiei citate. "Credem că unele dintre aceste nave datează din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, altele din Evul Mediu, iar altele sunt vechi de mii de ani", a adăugat Peter Norman.
Epavele au fost descoperite la o adâncime de peste 100 de metri, în timpul operaţiunilor de explorare a fundului marin efectuate de consorţiul Nord Stream pentru gigantul rus Gazprom, care urmează să amplaseze un gazoduct subacvatic ce va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Celebrități de peste 90 de ani: Cum arătau atunci și cum arată acum?
-
Maia Sandu a promulgat legea: Limba de stat a Republicii Moldova este cea română
-
Parisul refuză să fie în tabăra SUA. Francezii consideră aplicaţiile WhatsApp şi Instagram la fel de periculoase ca TikTok
-
Camera Reprezentanţilor anunţă audieri privind asistenţa oferită de Administraţia Biden Ucrainei
"Cu ajutorul sonarelor, angajaţii consorţiului au descoperit mai întâi anumite neregularităţi pe fundul mării (...) şi au filmat câteva dintre aceste forme ieşite în relief. Astfel am putut să descoperim epavele", a explicat Peter Norman.
Această descoperire a fost făcută în afara apelor teritoriale ale Suediei, însă în zona economică a acestei ţări.
Niciuna dintre epave nu se află pe traseul viitorului gazoduct, însă figurează pe culoarul de ancorare posibil al vaselor care vor amplasa acea conductă subacvatică.
Datorită temperaturilor joase şi concentraţiei scăzute de oxigen, Marea Baltică este considerată un mediu ideal pentru conservarea epavelor, acestea putând să rămână intacte timp de mai multe sute sau chiar mii de ani.
Din acest motiv, Vasa, celebra corabie de război suedeză care s-a scufundat în largul oraşului Stockholm în timpul călătoriei inaugurale, în 1628, a putut fi recuperată intactă, după ce a petrecut peste 400 de ani pe fundul mării. Vasa este în prezent una dintre principalele atracţii turistice ale capitalei suedeze.
În opinia lui Peter Norman, aproximativ 3.000 de epave au fost descoperite şi catalogate pe fundul Mării Baltice, însă experţii consideră că există peste 100.000 de ambarcaţiuni în zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




PROSPORT.RO

GANDUL.RO



ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 00:06
Străinii au lăsat 2.700 lei per turist în vacanţele din România, creştere de 15% faţă de anul 2021
-
astăzi, 00:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 28. Capacitatea ofensivă a Rusiei în Bahmut este în scădere, dar luptele crâncene continuă / Zelenski: "Este dureros să priveşti oraşele din Donbas, în care Rusia a adus suferinţă şi ruină"