Excesul de "super-alimente" poate fi dăunător

Excesul de antioxidanţi, substanţe cunoscute pentru proprietăţile lor anticancer şi de prevenire a maladiilor cardiace, poate afecta echilibrul organismului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.

781 afișări
Imaginea articolului Excesul de "super-alimente" poate fi dăunător

Excesul de "super-alimente" poate fi dăunător (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Antioxidanţii, conţinuţi de aşa-zisele "super-alimente", de la cartofi dulci la afine, linte şi broccoli, sunt apreciaţi de mulţi ani pentru faptul că atenuează efectele îmbătrânirii asupra corpului, prelungesc durata vieţii şi chiar îmbunătăţesc viaţa sexuală. Antioxidanţii sunt molecule care pot să încetinească sau chiar să prevină producerea radicalilor liberi, care au efecte nocive asupra celulelor din organism.

Însă ce este prea mult strică. Nutriţioniştii americani spun că delicata balanţă a nutrimentelor necesare organismului poate fi afectată dacă antioxidanţii sunt consumaţi în exces.

Mai precis, excesul de "super-alimente" ar putea să nu aducă destui "pro-oxidanţi" - gemenii malefici ai antioxidanţilor - în organism. În timp ce antioxidanţii încetinesc ritmul de distrugere a muşchilor şi a altor organe, pro-oxidanţii îl accelerează. Însă excesul de antioxidanţi poate dezechilibra delicata balanţă, făcând ca persoanele în vârstă să respire cu dificultate, fapt care ar putea să le împiedice să facă sport, care să-i ajute să-şi păstreze o forma fizică bună. Mai precis, excesul de antioxidanţi influenţează fluxul sangvin, determinând eliminarea substanţelor vasodilatatoare (peroxid de hidrogen), care menţin deschise vasele de sânge din muşchi şi din organele din corp.

Cercetătorii de la Universitatea de stat din Kansas au testat pe animale diferite doze de antioxidanţi. Animalele care au primit dozele cele mai mari au suferit din cauza disfuncţiilor musculare.

Cercetătorul Steven Copp a spus că excesul de antioxidanţi poate chiar să înrăutăţească situaţia. Acesta a mai spus că sunt necesare mai multe informaţii despre modul în care acţionează antioxidanţii în sistemele fiziologice şi în circumstanţe precum efectuarea exerciţiilor fizice, înainte de a recomanda pacienţilor anumite doze de antioxidanţi.

Studiul a fost publicat în Journal of Applied Physiology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici