Exerciţiile fizice, benefice şi după vârsta de 50 de ani

Un program regulat de exerciţii fizice, adoptat chiar şi după vârsta de 50 de ani, este la fel de benefic pentru sănătate ca şi renunţarea la fumat, potrivit unui studiu suedez, publicat pe site-ul British Medical Journal.

557 afișări
Imaginea articolului Exerciţiile fizice, benefice şi după vârsta de 50 de ani

Exerciţiile fizice, benefice şi după vârsta de 50 de ani

După zece ani de practicare a exerciţiilor fizice, speranţa medie de viaţă a persoanelor care au început să facă sport regulat după ce au trecut de vârsta de 50 de ani, era la fel de mare ca speranţa de viaţă a persoanelor care au făcut sport de-a lungul întregii vieţi, afirmă autorii studiului.

Studiul a fost efectuat, începând din 1970, de cercetătorii suedezi de la Universitatea Uppsala, pe un eşantion de 2.206 de persoane.

Reluarea exerciţiilor fizice după vârsta de 50 de ani este la fel de benefică ca şi renunţarea la fumat, dar sportul trebuie practicat cu regularitate, timp de 5-10 ani, pentru ca efectele pozitive să fie vizibile.

Rata mortalităţii este cu 32% mai mică în rândul persoanelor care practică mult sport, faţă de cea înregistrată în rândul persoanelor care nu fac sport deloc sau foarte puţin, şi cu 22% mai scăzută faţă de cea înregistrată în rândul persoanelor care fac sport la un nivel mediu.

Persoanele care au participat la acest studiu au fost împărţite în patru grupuri (sedentari, activitate redusă, activitate medie, activitate intensă). Voluntarii aveau în jur de 50 de ani în 1970 şi au fost monitorizaţi la vârstele de 60 de ani, 70 de ani, 77 de ani şi, respectiv, 82 de ani.

Aproximativ jumătate din persoanele în vârstă din Occident nu fac exerciţii fizice în mod regulat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici