Fenomenului meteorologic El Nino se întoarce! Ce spun experţii despre fenomenul ce a dus la cel mai cald an din istorie

Lumea ar putea depăşi un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, alimentat de schimbările climatice şi de revenirea anticipată a fenomenului meteorologic El Nino, spun oamenii de ştiinţă din domeniul climei, relatează Reuters.

10345 afișări
Imaginea articolului Fenomenului meteorologic El Nino se întoarce! Ce spun experţii despre fenomenul ce a dus la cel mai cald an din istorie

Fenomenului meteorologic El Nino se întoarce! Ce spun experţii despre fenomenul ce a dus la cel mai cald an din istorie

Modelele climatice sugerează că, după trei ani de fenomen meteorologic La Nina în Oceanul Pacific, care în general scade uşor temperaturile globale, lumea va cunoaşte o revenire a fenomenului El Nino, omologul mai cald, în cursul acestui an.

În timpul El Nino, vânturile care suflă spre vest de-a lungul ecuatorului încetinesc, iar apa caldă este împinsă spre est, creând temperaturi mai ridicate la suprafaţa oceanului.

"El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Nu se ştie încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE.

Modelele climatice sugerează o revenire la condiţiile El Nino la sfârşitul verii boreale şi posibilitatea ca un El Nino puternic să se dezvolte spre sfârşitul anului, a spus Buontempo.

Cel mai călduros an înregistrat până acum în lume a fost 2016, care a coincis cu un El Nino puternic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici