Fizicienii vor să folosească undele gravitaţionale pentru a „vedea” Big Bang-ul

Undele gravitaţionale sunt ondulaţii în ţesătura spaţiului. Valurile care au şi-au avut originea în universul timpuriu puteau transporta informaţii importante despre fenomenele care au avut loc acolo.

3493 afișări
Imaginea articolului Fizicienii vor să folosească undele gravitaţionale pentru a „vedea” Big Bang-ul

Sursa Foto - NASA

Undele din spaţiu-timp cunoscute sub numele de unde gravitaţionale ar putea ajuta la dezvăluirea secretelor în zorii timpului, la doar câteva momente după Big Bang, sugerează o nouă cercetare.

Şi fizicienii susţin că pot afla mai multe despre aceste unde gravitaţionale primitive folosind reactoare de fuziune nucleară pe Pământ.

Într-un nou studiu, fizicienii au folosit ecuaţii care guvernează modul în care undele electromagnetice se mişcă prin plasmă în interiorul reactoarelor de fuziune pentru a crea un model teoretic pentru modul în care undele gravitaţionale şi materia interacţionează.

Aceasta, la rândul său, ar putea dezvălui o imagine mai bună a primelor secunde de la apariţia spaţiului şi timpului. La câteva momente după Big Bang, universul a fost pătruns de o supă de plasmă primordială fierbinte, ultradensă, care a trimis unde gravitaţionale puternice în cosmos.

Aceste unde gravitaţionale antice s-ar fi propagat în tot universul şi ar trebui să fie prezente şi astăzi, astfel încât influenţa reciprocă pe care materia şi undele gravitaţionale au avut-o unele asupra celeilalte în perioada copilăriei universului ar lăsa urme observabile în ambele.  

Nu putem vedea universul timpuriu în mod direct, dar poate îl putem vedea indirect dacă ne uităm la modul în care undele gravitaţionale din acel moment au afectat materia şi radiaţiile pe care le putem observa astăzi”, a spus Deepen Garg , un student absolvent al Programului Princeton în Fizica Plasmei şi autorul principal al studiului. 

Conform teoriei relativităţii generale a lui Einstein, corpurile masive interacţionează gravitaţional, deformând spaţiul din jurul lor şi generând ondulaţii în spaţiu-timp numite unde gravitaţionale care se deplasează cu viteza luminii.

Până acum, fizicienii au folosit detectoare precum Observatorul undelor gravitaţionale cu interferometru cu laser (LIGO) pentru a vâna undele gravitaţionale născute în ciocnirile găurilor negre,  raportează Live Science

Pe YouTube puteţi viziona acest clip de satiră postat de canalul Darkmatter 2525 cu tematică ateistă, în care astrofizicienii viitorului încearcă să vadă primele momente ale universului de la Big Bang, dar îl găsesc pe "Dumnezeul care pretinde că a creat universul".... 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici