Fosile de reptilă, vechi de 250 de milioane de ani, descoperite în Niger

Fosilele unor reptile de talie mare, vechi de aproximativ 250 de milioane de ani, aparţinând unui grup de reptile mamifere carnivore, Gorgonopside, au fost descoperite în Niger, potrivit unui studiu publicat în Journal of Vertebrate Paleontology.

51 afișări
Imaginea articolului Fosile de reptilă, vechi de 250 de milioane de ani, descoperite în Niger

Fosile de reptilă, vechi de 250 de milioane de ani, descoperite în Niger

Fosilele - o bucată de craniu (maxilarul superior) şi canini mari, caracteristici Gorgonopsidelor -, indică faptul că animalul avea o lungime de aproximativ 3 metri.

Fosilele au fost descoperite în timpul mai multor expediţii efectuate în perioada 2003 - 2006 în nordul Nigerului, în regiunea sahariană de la frontiera cu Algeria.

"Este o mare premieră, pentru că acest grup ciudat nu a fost până atunci atestat în Africa de Vest", a precizat într-un comunicat Jean-Sébastien Steyer, paleontolog la Muzeul naţional de istorie naturală şi de la CNRS din Paris, care a descoperit cele două exemplare care au făcut obiectul acestui studiu.

Cercetătorii ştiau până de curând că Gorgonopsidele au trăit în permian (ultima perioadă a erei primare, în urmă cu 295 - 245 de milioane de ani) în Africa de Sud şi de Est (Tanzania şi Zambia), dar şi Rusia.

"Noile descoperiri confirmă că, înainte de dinozauri, lumea era populată de stranii reptile carnivore cu dinţi tăioşi, care urmau marile migraţii ale ierbivorelor din epocă", a explicat conducerea muzeului.

Cercetările au fost efectuate de o echipă internaţională compusă din paleontologi americani, nigerieni şi sud-africani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici