Fosilele unui dinozaur cu pene, descoperite în Germania

Scheletul fosilizat şi excepţional conservat al unui dinozaur tânăr descoperit în Germania, ce avea filamente de pene, indică faptul că penajul reprezenta o caracteristică frecvent întâlnită la aceste vieţuitoare preistorice, potrivit unui studiu publicat luni în Statele Unite.

528 afișări
Imaginea articolului Fosilele unui dinozaur cu pene, descoperite în Germania

Fosilele unui dinozaur cu pene, descoperite în Germania (Imagine: www.science20.com)

Fosilele de dinozauri carnivori cu penaj descoperite până acum aparţineau unui grup denumit Coelurosaur, vieţuitoare bipede, strămoşi ai tiranozaurilor, despre care se crede că ar fi fost rude apropiate ale păsărilor.

Potrivit principalului autor al studiului, Oliver Rauhut, paleontolog la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, scheletul descoperit în Germania - denumit Sciurumimus albersdoerferi şi datând din urmă cu circa 150 de milioane de ani - aparţinea unui dinozaur din grupul megalozaurilor.

Megalozaurii alcătuiau un grup de dinozauri carnivori străvechi din familia teropodelor, considerate până acum ca fiind neaviare.

Anumite specii puteau să ajungă la lungimi de peste nouă metri şi să cântărească peste o tonă.

Descoperirea urmelor de pene la acel foarte tânăr exemplar, mort probabil la puţin timp după eclozare, demonstrează faptul că penele reprezentau deja o caracteristică la dinozaurii străvechi, consideră autorul studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Filamentele de pene descoperite la Sciurumimus albersdoerferi sunt similare în structura lor cu cele observate la alte specii de dinozauri sau chiar la pterozauri, reptile zburătoare, considerate verişoare ale dinozaurilor.

Scheletul descoperit în Germania are un craniu mare, "braţe" scurte şi o piele acoperită cu filamente lungi de pene pe partea ventrală, pe spate, de-a lungul coloanei vertebrale, şi pe coadă.

Distribuţia filamentelor de pene pe corpul acestui dinozaur dintr-o epocă foarte îndepărtată lasă să se creadă că animalul se acoperea treptat cu pene pe măsură ce creştea.

Frecvenţa în evoluţie a acestei caracteristici indică faptul că penele sunt probabil la fel de vechi ca dinozaurii înşişi, afirmă autorii studiului.

Toţi dinozaurii au dispărut de pe suprafaţa Terrei în urmă cu 65 de milioane de ani, în urma probabilei prăbuşiri pe planeta noastră a unui asteroid uriaş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici