Francezii vor să pună taxe pe pizza şi hamburgeri pentru a combate obezitatea

Pentru a combate obezitatea, un raport remis guvernului francez preconizează taxarea suplimentară a băuturilor carbogazoase, a pizzei şi a hamburgerilor, la fel cum se întâmplă cu băuturile alcoolice, o măsură ce riscă să afecteze mai ales populaţia defavorizată.

16 afișări
Imaginea articolului Francezii vor să pună taxe pe pizza şi hamburgeri pentru a combate obezitatea

Francezii vor să pună taxe pe pizza şi hamburgeri pentru a combate obezitatea

Raportul Inspecţiei Generale a Finanţelor (IGF) şi al Inspecţiei Generale a Afacerilor Sociale (IGAS) a fost trimis, la sfârşitul lui iulie, miniştrilor Bugetului şi al Sănătăţii, Eric Woerth şi Roselyne Bachelot, potrivit celor două ministere.

Raportul propune taxe mai mari pentru băuturile dulci şi creşterea TVA (de la 5,5% la 19,6%) la produsele "prea grase, prea dulci, prea sărate, care nu sunt de strictă necesitate", precum sandvişurile, pizza, hamburgerii, a precizat cotidianul economic Les Echos.

"Posibila creştere a TVA nu se află pe ordinea de zi", a indicat, totuşi, cabinetul lui Woerth. Raportul nu va fi făcut public înainte de sfârşitul lui august, data transmiterii sale spre analiză în Parlament.

Documentul pledează, de asemenea, pentru o creştere a taxelor pe alcool, evocând costurile sociale, dar şi "efectele sale asupra anumitor forme de cancer, de trei ori mai importante decât ale altor produse alimentare".

Excesul de greutate şi obezitatea favorizează, de asemenea, maladiile cardiovasculare, diabetul şi anumite cancere.

Noile taxe nu vor fi propuse în timpul discuţiilor despre buget, programate în toamnă, din cauza actualei inflaţii ce afectează produsele alimentare, a declarat pentru Les Echos o sursă guvernamentală.

Aşa cum o recunoaşte chiar IGAS, potrivit cotidianului, aceste taxe vor afecta cel mai mult "populaţiile cele mai defavorizate, care se hrănesc cel mai prost".

Un studiu apărut în iunie indica faptul că două treimi din bărbaţii şi jumătate din femeile cu vârste între 35 şi 74 de ani din Franţa suferă de exces ponderal.

Franţa a început să ia, în urmă cu mai mulţi ani, măsuri împotriva obezităţii, mai ales a celei infantile. Din 2005, au fost interzise în şcoli dulciurile şi produsele de patiserie, iar Ministerul Sănătăţii a făcut apel la o întrerupere spontană a publicităţii pentru anumite alimente în timpul emisiunilor de televiziune destinate copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici