FURTUNA SOLARĂ din această săptămână, cea mai puternică din ultimii opt ani. Noi perturbări sunt aşteptate duminică

Furtuna solară care a lovit Pământul în această săptămână a crescut în intensitate în timpul nopţii de joi spre vineri pentru, devenind cel mai puternic eveniment geomagnetic începând cu 2004, noi perturbări fiind aşteptate duminică, potrivit experţilor.

1076 afișări
Imaginea articolului FURTUNA SOLARĂ din această săptămână, cea mai puternică din ultimii opt ani. Noi perturbări sunt aşteptate duminică

FURTUNA SOLARĂ din această săptămână, cea mai puternică din ultimii opt ani. Noi perturbări sunt aşteptate duminică (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Această furtună geomagnetică a avut gradul unu, cel mai mic nivel pe o scară de la unu la cinci. Nu a provocat decât perturbaţii mici de echipamente electrice şi de comunicaţii, câteva avioane schimbându-şi itinerariul, au declarat oficialii agenţiei americane responsabilă cu studiul atmosferei şi al oceanelor (NOAA).

Cu toate acestea, furtuna s-a înrăutăţit în timpul nopţii de joi spre vineri, gradul ei fiind actualizat la trei ("puternic"), a declarat Bob Rutledge, membru NOAA.

"Suntem, în cele din urmă, în prezenţa unei furtuni mult mai puternice decât ne aşteptam", a declarat el vineri, adăugând că "în termeni de durată şi intensitate, acesta este cea mai puternică furtună solară începând cu anul 2004".

Pentru Rutledge, "deşi furnizorii de energie electrică s-au confruntat cu perturbări în cadrul reţelelor lor, aceştia nu ar trebui să fie depăşiţi de eveniment".

Furtuna a scăzut în intensitate vineri, fiind clasată la nivelul doi 2, dar Rutledge a avertizat că noi perturbaţii vor fi semnalate duminică.

Furtuna solară precedentă a avut loc pe 23 ianuarie şi a fost considerată ca având nivelul unu de intensitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici