Genele ar putea să indice ritmul de îmbătrânire biologică

Anumite variaţii genetice ar putea să indice ritmul de îmbătrânire a organismului uman, potrivit unui studiu britanic, publicat recent în revista Nature Genetics, informează BBC News Online.

41 afișări
Imaginea articolului Genele ar putea să indice ritmul de îmbătrânire biologică

Genele ar putea să indice ritmul de îmbătrânire biologică (Imagine: Mediafax Foto)

Autorii acestui studiu - cercetători la Universităţile Leicester şi Kings College London - consideră că descoperirea lor i-ar putea ajuta pe medici să identifice în avans pacienţii care se confruntă cu un riscuri sporite de apariţie a bolilor specifice vârstei a treia.

Oamenii purtând aceste variaţii genetice prezintă diferenţe ale "ceasului lor biologic" la nivelul tuturor celulelor lor. Reprezentanţii British Heart Foundation consideră că această descoperire ar putea constitui o nouă metodă de prevenire a maladiilor cardiace.

Deşi medicii ştiu foarte bine că oamenii, pe măsură de îmbătrânesc, sunt tot mai expuşi în faţa riscurilor de declanşare a maladiilor Alzheimer, Parkinson şi a celor cardiace, unii dintre pacienţi cad pradă acestor boli la o vârstă mult mai timpurie decât s-ar fi aşteptat specialiştii.

Una dintre teoriile actuale sugerează că "ceasurile biologice", denumite telomeri - parte a cromozomilor din fiecare celulă care sunt purtători ai codului genetic - ar putea juca un rol important în acest mecanism.

Încă de la naştere, de fiecare dată când o celulă se divide, telomerii lor devin tot mai scurţi şi există deja câteva dovezi ştiinţifice care demonstrează faptul că persoanele cu telomeri mai scurţi, fie că aceştia s-au micşorat mai repede, fie că s-au născut cu versiuni cromozomiale mai scurte, sunt mai mult expuse în faţa riscului de apariţie a maladiilor asociate cu bătrâneţea.

Autorii studiului au analizat peste 500.000 de variaţii genetice din genomul uman pentru a identifica acele mutaţii ce apar cu o frecvenţă mai mare în cazul pacienţilor despre care se ştia deja că s-au născut cu telomeri mai scurţi.

În cele din urmă, ei au identificat o serie de mutaţii localizate în apropierea genei TERC, care, în cazul persoanei purtătoare, pare să echivaleze cu trei sau patru ani de "îmbătrânire biologică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici