Groenlanda: Doi dintre cei mai mari gheţari, pe punctul de a dispărea

Doi dintre cei mai mari gheţari din Groenlanda sunt pe punctul de a dispărea, au anunţat cercetătorii americani care analizează zilnic imaginile colectate de sateliţii Agenţiei spaţiale americane (NASA).

1623 afișări
Imaginea articolului Groenlanda: Doi dintre cei mai mari gheţari, pe punctul de a dispărea

Doi dintre cei mai mari gheţari din Groenlanda, pe punctul de a dispărea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O bucată de 29 de kilometri pătraţi din gheţarul Petermann (nordul Groenlandei) s-a desprins în perioada 11 - 24 iulie, a declarat Jason Box, profesor asociat la Centrul de cercetări polare de la Universitatea din Ohio.

Anterior, gheţarul Petermann a mai pierdut părţi importante din suprafaţa sa, mai ales în perioada 2000 - 2001, când a înregistrat o pierdere de aproximativ 86 de kilometri pătraţi.

Specialiştii sunt îngrijoraţi, în prezent, de o fisură enormă aflată la baza gheţarului Petermann, care ar putea semnala pierderea unei părţi semnificative din suprafaţa acestuia. În cazul în care ruptura se va produce în partea superioară a gheţarului, o porţiune de până la 160 de kilometri pătraţi s-ar putea desprinde, ceea ce ar reprezenta o treime din masa acestuia, au explicat cercetătorii.

Gheţarul are o suprafaţă de plutire de 16 kilometri pe 80,4 kilometri, totalizând 1.295 de kilometri pătraţi.

Specialiştii au precizat că şi imensul gheţar Jakobshavn se micşorează, pierderile de suprafaţă fiind cele mai importante din ultimii 4.000 - 6.000 de ani. Partea nordică a acestuia s-a desprins în ultimele săptămâni, iar gheţarul a pierdut zece kilometri pătraţi de la sfârşitul ultimului său sezon de topire.

Cel puţin o zecime din gheţarii Groenlandei provin din Jakobshavn, ceea ce face ca acesta să fie cel mai productiv aisberg din regiune.

Suprafaţa acestuia s-a redus cu 49 de kilometri pătraţi în perioada 2001 - 2005, un fenomen care a reprezentat un semnal de alarmă pentru specialişti în ceea ce priveşte impactului încălzirii globale asupra gheţarilor din întreaga lume.

O bucată de gheaţă cu o înălţime de 60 de metri şi o greutate de mai multe mii de tone s-a desprins, pe 8 iulie, din imensul gheţar argentinian Perito Moreno, un fenomen unic în plină iarnă australă. Specialiştii au declarat că evenimentul a avut loc din cauza efectelor încălzirii globale.

În afară de imaginile furnizate de sateliţii NASA, cercetătorii de la Universitatea din Ohio au folosit date provenite de la camerele de monitorizare a efectelor încălzirii globale din Groenlanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici